Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Από την 1η Δεκεμβρίου η πρεμιέρα του μέτρου – Τι αλλάζει στις συμβάσεις
Από την 1η Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Αυτό «θα επιβάλλεται σε πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Συναλλαγές που καταρτίζονται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024 επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου και η βεβαίωση μπορεί να γίνει και μετά την 1η Δεκεμβρίου 2024, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής» όπως αναφέρει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Επίσης επισημαίνεται πως το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών που κατονομάζονται ρητά στον νόμο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους.
Αναλυτικά το ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα επιβάλλεται μεταξύ άλλων:
- Σε σύμβαση μίσθωσης ακινήτου για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας εφόσον δεν έχει επιλεγεί η υπαγωγή της σε καθεστώς ΦΠΑ.
- Σε δάνεια, έντοκα και άτοκα, σε πιστώσεις κάθε είδους, εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Διευκρινίζεται πως στους τόκους δεν επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος.
- Σε πώληση κινητού πράγματος εάν η συναλλαγή δεν υπάγεται σε ΦΠΑ.
- Σε μεταβίβαση μιας επιχείρησης
- Σε διανομή κληρονομίας, κληροδοτήματος
- Σε αμοιβές
- Σε τραπεζικές επιταγές
- Σε έπαθλα και σε βραβεία
- Στην έκδοση και ανανέωση αδειών (οδήγησης, θήρας, οπλοφορίας, παραμονής και εργασίας).
Επίσης επισημαίνεται πως μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα βεβαιώνεται το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αφού πρώτα υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική δήλωση σε αυτή. Η δήλωση και η απόδοση του Τέλους θα γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.
Οι συντελεστές
Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής που αφορούν στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών διαμορφώνονται ως εξής:
3,60% είναι:
- στα μισθώματα ακινήτων,
- στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας
- και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν
- και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.
Διευκρινίζεται πως το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται σε ορισμένα ενοίκια. Όπως αυτό αφορά σε μισθώσεις που υπάγονται σε Φ.Π.Α. και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.
2,40% είναι:
- όταν όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
1,20% είναι:
όταν πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
0,30% είναι:
- επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.
Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου
Το τέλος χαρτοσήμου θα καταργηθεί σε συναλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων:
- το χρησιδάνειο,
- τις ασφαλιστικές συναλλαγές,
- τη σύσταση και την αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων,
- τις ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων,
- τους συμβατικούς τόκους των δανείων και των πιστώσεων.
- χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Επίσης το μέτρο δεν θα εφαρμόζεται πλέον σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) .
Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν θα επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.