ΨΗΠΤΕ: Στη Βιέννη για επαφές με διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές


Σειρά συναντήσεων με τους σημαντικότερους Αυστριακούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς έχει στη Βιέννη ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος.

Συναντήσεις και με αρμόδιους παράγοντες του αυστριακού κράτους, όπως με τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού και Τεχνών της αυστριακής Καγκελαρίας, Γιούργκεν Μάιντλ, με αντικείμενο την προώθηση των διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σίμος, ο οποίος εκπροσωπεί τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, χθες το βράδυ συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό σε μεγάλη εκδήλωση στο πολυχώρο Media Quarter κατά την οποία προβλήθηκε το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ αυστριακής παραγωγής «Τα Φτερά της Σαμοθράκης – Μονοπάτια Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης και η Αυστρο-Ελληνική Εταιρεία, ο γενικός γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ τόνισε πως το προβαλλόμενο ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα για τη δουλειά που μπορεί να γίνει στο πεδίο των οπτικοακουστικών παραγώγων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, μια παραγωγή της εταιρείας παραγωγών «Κήπος», σε σκηνοθεσία του Αυστριακού ‘Αρμιν Φάϊμαν, αναδεικνύει μια σύγχρονη προσέγγιση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.
«Το ντοκιμαντέρ θίγει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, έννοια κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία δυστυχώς είναι υποτιμημένη» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προσθέτοντας πως «μέσα από την παρουσίαση της έρευνας των επιστημόνων για την κοινωνία και το περιβάλλον της Σαμοθράκης και τη συσχέτιση των δύο εννοιών, οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία του νησιού, τα προβλήματα των κατοίκων. Παρακολουθούν, επίσης, το πώς τα προβλήματα οξύνθηκαν τα χρόνια της κρίσης και τρόπους αντιμετώπισης, με επίκεντρο τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς και της τοπικής ταυτότητας».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η συγκεκριμένη παραγωγή αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που οφείλεται κυρίως στη νησιωτικότητα και τη γεωγραφική της θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνιστώντας ένα ευρύτατο πεδίο για έρευνα και μελέτη, όπως και ένα μοναδικό «σκηνικό» έμπνευσης για οπτικοακουστικές παραγωγές κάθε είδους.

Μιλώντας εισαγωγικά για την εκδήλωση, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, Κωνσταντίνος Προκάκης, τόνισε πως είναι αφιερωμένη κατά πρώτον στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την ελληνο-αυστριακή συνεργασία στο πεδίο των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, προσφέροντας κίνητρα σε διεθνείς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς.
Κατά δεύτερον, είναι αφιερωμένη σε ένα πολύ όμορφο ελληνικό νησί, τη Σαμοθράκη, το οποίο συνδυάζει τη γοητεία των ηπειρωτικών τοπίων της ελληνικής ενδοχώρας με τα διάσημα ηλιόλουστα και βαθυγάλαζα σκηνικά του Αιγαίου Πελάγους, καταγράφοντας και την αυθεντικότητα και απλότητα των ανθρώπων της Σαμοθράκης, τον τοπικό πολιτισμό τους και τα προϊόντα τους,
Τέλος, όπως παρατήρησε ο κ. Προκάκης, είναι αφιερωμένη στην κοινωνική οικολογία, η οποία συνιστά μια εναλλακτική μέθοδο του τρόπου, με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να προσεγγίζουν και να διαχειρίζονται τα κοινωνικά και καθημερινά τους προβλήματα.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, των δημιουργών του ντοκιμαντέρ και των ερευνητών του προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σαμοθράκης από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Φυσικών Επιστημών της Βιέννης.



Πηγή