Ψωρίαση: Είναι μεταδοτική; Τι πρέπει να τρώω για να μην έχω εξάρσεις;


Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που παράγει χοντρές φολίδες στο δέρμα, το οποίο σε εκείνο το σημείο σταδιακά απολεπίζεται.

Στην ψωρίαση, οι ξηρές νιφάδες δέρματος προκύπτουν από τον υπερβολικά ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, που προκαλείται από φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, οι οποίες με την σειρά τοτς παράγονται από τα λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια). Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο ήπια, περιορισμένα συμπτώματα που δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση. Άλλοι, πάλι, έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, που επηρεάζουν ολόκληρη την επιφάνεια του σώματός τους.

Η ψωρίαση θεωρείται ανίατη, μακροχρόνια (χρόνια) κατάσταση του δέρματος. Έχει μια μεταβλητή πορεία και περιοδικά βελτιώνεται (ύφεση) και επιδεινώνεται (έξαρση). Δεν είναι ασυνήθιστο η δερματική αυτή πάθηση να “εξαφανιστεί” από μόνη της για χρόνια ολόκληρα και να παραμείνει σε ύφεση. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων τους κατά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα.

Είναι μεταδοτική;

Όχι. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει ψωρίαση από κάποιον άλλο και δεν μπορεί κανείς να την μεταδώσει σε κάποιον μέσω της επαφής δέρμα-με-δέρμα. Ακόμα και κάθε μέρα να υπάρχει άμεση δερματική επαφή με ένα άτομο που έχει ψωρίαση, ποτέ δεν πρόκειται η ασθένεια να μεταδοθεί.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για την ψωρίαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση είναι υπέρβαροι. Δεδομένου ότι υπάρχει μια προδιάθεση για εκείνους τους ασθενείς να αναπτύξουν, εκτός από ψωρίαση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, προτείνεται έντονα να προσπαθούν να διατηρήσουν ένα κανονικό σωματικό βάρος. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι πολλά, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερο αδύνατοι/λεπτοί ασθενείς είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλύτερα στη θεραπεία.

Αν και οι διατροφικές μελέτες είναι εμφανώς δύσκολο να γίνουν άψογα και να ερμηνευθούν αναλόγως, έχει παρατηρηθεί ότι μια διατροφή όπου οι λιαπρές ουσίες αποτελούνται από πολυακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια, κάνει καλό στην ψωρίαση. Η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.medicinenet.com

iatropedia.gr



Πηγή