ΠτΔ: Το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα, η παράδοση που έσπασε ο πρωθυπουργός & η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ


Σπάζοντας την πολιτική εθιμοτυπία των τελευταίων 30 ετών, η κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».

Με αυτά τα λόγια μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολίτες για την απόφασή του, χαρακτηρίζοντας τον νυν Πρόεδρο της Βουλής «πρόσωπο με συνθετικά και ενωτικά χαρακτηριστικά», προτέρημα, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν μόνο πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά.

Ο πρωθυπουργός είχε δημοσιοποιήσει στην κ. Σακελλαροπούλου την πρόθεση του να μην ανανεώσει τη θητεία της, επιλέγοντας για αυτήν ένα πολιτικό πρόσωπο. Το ραντεβού μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες, με τον πρωθυπουργό να δίνει εύσημα στην νυν Πρόεδρο για τον τρόπο ενάσκησης των καθηκόντων της και να την ευχαριστεί, όπως είπε από καρδιάς.

«Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά».

Η παράδοση που «έσπασε»

Όπως ειπώθηκε ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτήν την επιλογή του σπάει μια παράδοση 30 ετών που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 1995 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο και στη συνέχεια το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Σημίτης.

Συγκεκριμένα:

1995 ΠΑΣΟΚ: Κωστής Στεφανόπουλος (ΝΔ)

2005 ΝΔ: Κάρολος Παπούλιας (ΠΑΣΟΚ)

2015 ΣΥΡΙΖΑ: Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ)

2020 ΝΔ: Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ανεξάρτητη)

«Κορυφαία τιμή για μένα η πρόταση του πρωθυπουργού»

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Κώστας Τασούλας, πήρε το λόγο, καταχειροκροτούμενος από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

«Η πρόταση του Πρωθυπουργού αποτελεί για μένα κορυφαία τιμή».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, ευχόμενη στον νέο Πρόεδρο κάθε επιτυχία.

«Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ & του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει ακόμη προτείνει υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να συνεδριάζει αύριο, αποδοκίμασε πολιτικά την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Κώστα Τσουκαλά να κάνει λόγο για επιλογή με μονοκρατορικά χαρακτηριστικά, την οποία δεν θα υπερψηφίσει.

«Εδώ υπάρχει επιχείρηση να ‘κοντύνει’ ο θεσμός του ΠτΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης έσπασε την παράδοση που θέλει επιλογή από το άλλο στρατόπεδο. Πρόκειται για επιλογή με μονοκρατορικά χαρακτηριστικά».

Τα σενάρια για τα ονόματα που θα προταθούν από το ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής: Τάσος Γιαννίτσης, Σταύρος Μπένος αλλά και ένα τρίτο πρόσωπο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Σωκράτης Φάμμελος χειρίστηκε ευφυώς τα πράγματα και ότι είναι κερδισμένοι καθώς πίεσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το κόμμα θεωρεί πως η Λούκα Κατσέλη ενώνει τα κόμματα και ακόμα και αν δεν βγει δεύτερη στην ψηφοφορία, θα έχει καταγραφεί. «Κλειδί» θεωρούνται οι ανεξάρτητοι για τους υποψήφιους της κεντροαριστεράς.

Η Νέα Αριστερά συνεδριάζει αυτήν την ώρα.

Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την προεδρική εκλογή, η οποία έχει αποσυνδεθεί από την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ( άρθρο 32) η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες οι οποίες έχουν μεταξύ τους απόσταση 5 ημερών. Για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να λάβει τη στήριξη ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και να συγκεντρώσει 200 ψήφους στις 2 πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη.

Αν οι προβλεπόμενες αυτές ψηφοφορίες δεν συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 5 μέρες με το πρόσωπο που συγκεντρώνει 151 ψήφους να εκλέγεται πρόεδρος. Η τέταρτη ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο κ. Τασούλας αναμένεται να πάρει 166 – 170 ψήφους. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πάρει έως 40 ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, η Λούκα Κατσέλη δηλαδή, αναμένεται να πάρει έως 38.

Τον κ. Τασούλα αναμένεται να ψηφίσουν οι τρεις ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες, αλλά και ακόμη 5 βουλευτές από τους Σπαρτιάτες. Επίσης, εκτός από τη ΝΔ, τον κ. Τασούλα αναμένεται να ψηφίσει και ο Μάριος Σαλμάς.



Πηγή