Πτώση F-4 Phantom: Σήμερα το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα
Στην κηδεία θα παρευρεθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το παρών θα δώσει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Οι κ.κ. Φλώρος και Μπουρολιάς βρέθηκαν την Τρίτη στο σπίτι της οικογένειας Τουρούτσικα, ενώ την Τετάρτη μετέβησαν και στο Κάτω Νευροκόπι για να εκφράσουν τη συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων στους γονείς του σμηναγού και κυβερνήτη του αεροσκάφους Στάθη Τσιτλακίδη.
Στην Τρίπολη αναμένεται να βρεθούν και δεκάδες συνάδελφοι του υποσμηναγού. Στελέχη της 338 Μοίρα Διώξεως και Βομβαρδισμού «Άρης», έμπειροι «φαντομάδες», απόστρατοι και συνάδελφοι από όλη την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να βρεθούν στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλεία, στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης. Ακολούθως, η ταφή του ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας, θα γίνει στην κοινότητα Πικέρμι, λίγο έξω απ’ την Τρίπολη.
Δεκαπέντε λεπτά κράτησε η μοιραία πτήση
Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες για τις οικογένειες των άτυχων πιλότων μετά την πτώση του Phantom F4 στην Ανδραβίδα, την ώρα που και οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν για τον χαμό του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και του κυβερνήτη, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.
Η μοιραία πτήση κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωση του μαχητικού από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για εκπαιδευτική άσκηση, στον θαλάσσιο χώρο 8 ναυτικά μίλια νότια του λιμένα Κατάκολου, όμως, τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.
Ντοκουμέντο αναγκαστικής προσγείωσης
Ωστόσο, ανάμεσα στα ευρήματα και τα συντρίμμια του αεροσκάφους που κατέπεσε την περασμένη Δευτέρα, ήταν και ο χάρτης που φέρουν οι πιλότοι στη στολή τους και τον οποίο χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις αναγκαστικής προσγείωσης.
Στη φωτογραφία – ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Patrisnews, από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, φαίνεται ο χάρτης πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι πιλότοι, σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαζόταν να προσγειωθούν σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που απογειώθηκαν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Phantom, δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας, θα έπρεπε να ακολουθήσουν την διαδρομή που τους υποδεικνύει ο χάρτης για να προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.
Ελέγχθηκαν 33 Phantom για πιθανές βλάβες
Στο μεταξύ, στη «φωλιά» των Phantom στην Ανδραβίδα βρέθηκε την Τρίτη (31/1) ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος, Γεώργιος Φασούλας, ο οποίος μίλησε στους πιλότους, κυρίως για να τους αναπτερώσει το ηθικό. Τα Phantom καθηλώθηκαν προληπτικά στο έδαφος, δεν έγινε καμία πτήση, καθώς υποβλήθηκαν σε τεχνικούς ελέγχους, αλλά δεν διαπιστώθηκαν μηχανικές βλάβες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, από τα 31 ατυχήματα που έχουν γίνει με Phantom στην Ελλάδα, τα 11 ήταν θανατηφόρα. Mε βάση τα επίσημα πορίσματα του ΓΕΑ, τα 20 οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, τα 8 σε μηχανική βλάβη, το 1 σε συνδυασμό ανθρώπινου λάθους- μηχανικής βλάβης, ενώ τα 2 χαρακτηρίστηκαν ανεξακρίβωτα.
«Η θάλασσα ήταν γεμάτη λάδια – κηροζίνη»
Η Ασφάλεια Πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναλάβει την διερεύνηση του δυστυχήματος, για το οποίο υπάρχουν ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τα δύο Phantom να κινούνται στον αέρα. Η μαρτυρία του προέδρου Αλιέων Ζακύνθου, Παναγιώτη Ρούσσου, δίνει μια πρώτη εικόνα: «Είδα γύρω στις 10:30 τα αεροπλάνα από πάνω που περάσανε και κάποια στιγμή με ειδοποίησαν από το Λιμεναρχείο της Ζακύνθου ότι ένα αεροπλάνο από τα δύο έπεσε στη θάλασσα.
Συντρίμμια βρέθηκαν στο σημείο νότια του Κατακόλου στα 8 ναυτικά μίλια. Έδωσε στίγμα το άλλο το αεροπλάνο μόλις το έχασε από τα ραντάρ. Όταν φτάσαμε και εμείς εκεί η θάλασσα ήταν γεμάτη λάδια – κηροζίνη. Τα συντρίμμια τα είχαν μαζέψει μόλις έφτασα εκεί τα σκάφη του Λιμενικού που είχαν φτάσει πρώτα από εμένα. Το σημείο εκείνο που έπεσε το αεροσκάφος είναι 478 οργές δηλαδή περίπου 800 μέτρα βάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ψάχνουν στοιχεία που θα «δέσει» το πόρισμα
Με την ανακοίνωση του ΓΕΑ ότι και ο πιλότος του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, είναι νεκρός, έκλεισε ο κύκλος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και άνοιξε εκείνος για τον εντοπισμό των βασικών στοιχείων που θα «δέσουν» το πόρισμα του δυστυχήματος.
Στις έρευνες προστέθηκαν και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος που κυριολεκτικά «χτενίζουν» ολόκληρη την ακτογραμμή από το Κατάκολο μέχρι τον Κυπαρισσιακό, προκειμένου να βρεθούν όσα περισσότερα ευρήματα είναι εφικτό.
Στη «μάχη» για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού ρίχνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που διαθέτει ειδικό σόναρ και μπορεί να «εντοπίσει» άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ είναι πιθανό να ζητήσει βοήθεια από άλλες συμμαχικές χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προσφερθεί.
Οι κινητήρες θα «δείξουν» τα αίτια
Αν και πλέον θεωρείται σχεδόν απίθανο να βρεθούν ατόφια κομμάτια από το αεροσκάφος, το ζητούμενο των ειδικών είναι να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα και αν βρεθεί έστω ο ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν εάν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.
Παναγιώτοπουλος: Θα τιμούμε πάντα τη μνήμη τους
Στην κηδεία του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, την Παρασκευή, στο Νευροκόπι, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Αυτό είναι το τίμημα όταν θες να είσαι καλύτερος», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την επιβεβαίωση του θανάτου και του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom.
«Δυστυχώς στους 160 και βάλε νεκρούς μετράμε άλλους δύο, αλλά αυτό είναι το τίμημα όταν θες να είσαι καλύτερος», τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος και του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom.
«Από τις έρευνες διαπιστώθηκε και ο θάνατος του άλλου πιλότου, του Ευστάθιου Τσιτλακίδη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αναφέρθηκε στο βαρύ φόρο αίματος που «πληρώνουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις. «
Ας αναπαυθούν εν ειρήνη, εμείς θα τιμούμε τη μνήμη τους πάντα» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.