Πύλες του Άδη: Εκεί που κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο Κέρβερος

Πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν συνδεθεί με τη μυθολογία αλλά και ιστορίες από την αρχαιότητα. Ταξιδεύοντας, λοιπόν, θα συναντήσεις πολλά από αυτά τα μέρη για τα οποία έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και ο μύθος περνάει από γενιά σε γενιά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι Πύλες του Άδη, εκεί που κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο Κέρβερος. Πρόκειται για τον Αχέροντα ποταμό στην Ήπειρο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για όσους αγαπούν τις καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό αλλά και για όσους είναι φυσιολάτρες και κάνουν αποδράσεις σε καταπράσινα μέρη με τρεχούμενα νερά. Το σίγουρο είναι ότι όταν φτάσεις εκεί, τίποτα δεν σε παραπέμπει σε Πύλες του Άδη.

Πύλες του Άδη: Εκεί που κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο Κέρβερος

Στο νοτιότερο κομμάτι του νομού Ιωαννίνων, κοντά στο χωριό Σερζιανά, λέγεται πως βρίσκονταν οι «πύλες του Άδη». Μια περιοχή και μια διαδρομή που δεν είναι εύκολο να την εξερευνήσεις αν δεν την γνωρίζεις. Μπορείς να περπατήσεις σε ένα πετρόχτιστο καλντερίμι και να απολαύσεις τον ήχο από τα νερά του Αχέροντα και το κελάηδημα των πουλιών. Μια παραμυθένια ατμόσφαιρα που συνδέεται με την μυθολογία καθώς όπως είπαμε εκεί βρίσκονταν ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια, την ουρά δράκου και τη φιδίσια χαίτη ο οποίος ήταν φύλακας στις πύλες του Άδη.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αχέροντας αποτελούσε το ποτάμι, τον διάπλου του οποίου έκανε ο «ψυχοπομπός» Ερμής ο οποίος παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα ώστε να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Ο μύθος, επίσης, λέει τα εξής: ότι η κάθε ψυχή, καθώς περνούσε από το πορθμείο του Χάροντα, θα έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.

Πάρτε μια γεύση από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο youtube.

Η εκπληκτική ομορφιά του Αχέροντα

Ο Αχέροντας είναι ένας ποταμός εκπληκτικής ομορφιάς που έχει μήκος 50 χιλιόμετρα και σε όλη του τη διαδρομή περνάει από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα. Αν βρεθείς στον Αχέροντα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις βαρκάδα στα κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις τη διαδρομή. Εκεί κοντά βρίσκεται και το χωριό με το γλυκό νερό και ο θρύλος με τον δράκο που ζούσε εκεί. Κοντά στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Πρέβεζα βρίσκεται και η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν πολλοί. Μην παραλείψεις να κάνεις μια εκδρομή σε διαφορετικές εποχές του χρόνου…

 exploringgreece.tv

 

agrinio24.gr