Πύλος: Ανάμεσα στους διασωθέντες 9 ύποπτοι ως διακινητές – Από την Αίγυπτο ξεκίνησε το δρομολόγιο του θανάτου


Οι άνθρωποι του Λιμενικού θα επιχειρούν όλο το βράδυ με σκοπό να βρουν όσους περισσότερους διασωθέντες μπορούν. Εκεί θα βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, 9 παραπλέοντα σκάφη, φωτοβολίδες και ειδικοί φακοί.

Ανάμεσα στους διασωθέντες οι διακινητές;

Τα έμπειρα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό οι υπεύθυνοι του ταξιδιού, στο ταξίδι θανάτου στη Μεσόγειο, να βρίσκονται μεταξύ των 104 ανθρώπων που κατάφεραν να περισυλλέξουν οι διασώστες.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, με τη λήψη καταθέσεων από τους μετανάστες που διαμένουν σε ειδικούς χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 9 άνδρες ανάμεσα στους διασωθέντες που οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι είναι οι διακινητές που ευθύνονται για την τραγωδία.

Σήμερα όπως κατέθεσαν οι διασωθέντες το αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη.

Οι Αρχές ψάχνουν ακόμη τον «καπετάνιο» του πλοίου που είτε έχει εγκαταλείψει το πλοίο είτε βρίσκεται ανάμεσα στους διακινητές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο «καπετάνιος» είχε εγκαταλείψει το πλοίο πολύ νωρίτερα.

Οι λιμενικοί θα κληθούν να ερευνήσουν και ποιο είναι το πρόσωπο που συνομιλούσε με το κέντρο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Λιμενικό, το πρόσωπο αυτό μιλούσε άπταιστα αγγλικά και ήταν το πρόσωπο που είχε αρνηθεί την παροχή βοήθειας από τις ελληνικές Αρχές.

Δραματικές ώρες στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

Δραματικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας αλλά και στο Λιμεναρχείο όπου πρόσφυγες που σώθηκαν αλλά και συγγενείς τους που έφτασαν από άλλες χώρες αναζητούν με φωτογραφίες στα χέρια τους δικούς τους ανθρώπους.

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες διασωθέντων ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονταν και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που την ώρα του ναυαγίου ήταν στα αμπάρια.

Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων.

Η «ταρίφα» της ελπίδας

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το κόστος μεταφοράς προς την Ιταλία, στοίχισε στον καθένα από 4.000 – 6.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι οι διακινητές έβγαλαν από το δρομολόγιο του θανάτου, από 1.750.000 έως 3.500.000 δολάρια.

Στις εκτιμήσεις των ειδικών και από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, φαίνονται στο πάνω κατάστρωμα περίπου 120 άτομα. Στο εσωτερικό του πλοίου υπάρχει άγνωστος αριθμός ανθρώπων, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά επάνω στο πλοίο, υπάρχουν το λιγότερο 350 άτομα.



Πηγή