Πύλος: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Βρέθηκαν άλλες 2 σοροί


Αρνούνται τις κατηγορίες

Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες δηλώνοντας αθώοι. Μόνο ο ένας υποστήριξε ότι κάποια στιγμή αυτοβούλως ανέλαβε έναν μικρό συντονιστικό ρόλο.

«Όταν τους προσέγγισε το εμπορικό και οι διακινητές, αυτοί που έκαναν κουμάντο, πέταξαν τα νερά. Με δική του πρωτοβουλία βούτηξε προκειμένου να ανεβάσει τα μπουκάλια με το νερό», λέει ο Δημήτρης Δρακόπουλος, δικηγόρος κατηγορουμένου.

Οι δικηγόροι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο προκειμένου να μελετήσουν τις συμπληρωματικές καταθέσεις που έδωσαν οι εννέα διασωθέντες.

Ωστόσο, μαρτυρίες διασωθέντων τούς βάζουν στο κάδρο των διακινητών.

«Το νούμερο 56 όταν προσπάθησα να ανέβω στο κατάστρωμα με χτύπησε και μου είπε να κάτσω κάτω. Το 69 ερχόταν κάτω, μας έφερνε νερό και μας χτυπούσε με ζώνη. Ζήτησα από το νούμερο 70 νερό για να βοηθήσω τον κόσμο που λιποθυμούσε. Το νούμερο 74 έριξε το φαγητό στη θάλασσα για να μην φάμε. Το νούμερο 74 μας έδινε να πιούμε βρόμικο νερό», είπε ένας από τους διασωθείς, κατά την ταυτοποίηση των διακινητών.

Η απάντηση του Λιμενικού στο BBC

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του Λιμενικού προκάλεσε ρεπορτάζ του BBC σύμφωνα με το οποίο το αλιευτικό παρέμεινε ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν βυθιστεί.

«Όλες οι ενέργειες περιστρέφονται γύρω από αυτό το συγκεκριμένο σημείο/στίγμα, υποδηλώνοντας ότι το αλιευτικό δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου. Θυμίζουμε ότι για όλη αυτήν την ώρα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι βρίσκεται σε σταθερή πορεία, δεν διατρέχει κίνδυνο, κατευθύνεται προς την Ιταλία και ότι οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος δεν χρειάζονται διάσωση», ανέφερε σε ρεπορτάζ του το βρετανικό ΜΜΕ.

«Συνολικά, το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθισή του, διήνυσε συνολικά περί τα 30 ναυτικά μίλια», ήταν η απάντηση του ΛΣ.

Τα κυκλώματα των διακινητών

Ήδη, οι πακιστανικές Αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις υπόπτων για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα που μετέφερε τους μετανάστες.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει πυρήνες πέρα από το Πακιστάν και στη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Ντουμπάι.

Από εκεί αναζητούν μετανάστες και τους ζητούν από 4.000 έως 8.000 ευρώ για να τους πάνε στην Ιταλία. Τα ποσά διαφοροποιούνται με την ηλικία και την αφετηρία του ταξιδιού.

Σε ένα πανομοιότυπο κουφάρι που μετέφερε περισσότερους από 500 μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης το 2016, εφτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το αλιευτικό αναποδογύρισε και άρχισε να βυθίζεται.

Εκατοντάδες άνθρωποι βουτούν στη θάλασσα, δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή,  κολυμπούν για να μην παρασυρθούν στον βυθό.

Μέσα σε λίγο χρόνο, το αλιευτικό βουλιάζει όπως συνέβη και την περασμένη Τετάρτη ανοιχτά της Πύλου.

Το φως της ημέρας τότε επέτρεψε στις ιταλικές Αρχές να σώσουν πολλούς από τους μετανάστες.

Εντοπίστηκαν άλλες 2 σοροί

Δύο ακόμα σοροί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, κοντά στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 80.

Οι σοροί περισυνελλέγησαν από σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρονται στην Καλαμάτα προκειμένου να διεξαχθεί νεκροψία – νεκροτομή.



Πηγή