Πύλος: Δεκάδες μετανάστες στοιβαγμένοι στο πάνω κατάστρωμα του αλιευτικού – Στο νεκροτομείο οι 78 σοροί
Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.
Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 78 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109. Υπάρχει έχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τους 600-750 άτομα.
Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος 35 περίπου μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. το πλήρωμα του πλοίο δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.
Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.
Εννέα άτομα είναι στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, τα οποία θεωρούνται ότι είναι οι διακινητές. Κρατουύνται, θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Εικάζεται ότι ανάμεσά τους είναι και ο κυβερνήτης του πλοίου, αλλά κάποιοι αναφέρουν πως ο καπετάνιος είτε έχει φύγει από το πλοίο είτε είναι ανάμεσα στους νεκρούς – σενάριο λιγότερο εφικτό.
Στο νεκροτομείο Αθηνών οι 78 σοροί του ναυαγίου
Το MEGA βρέθηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού όπου σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους είναι οι σοροί των νεκρών του ναυαγίου. Από τις 8 το πρωί θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, που θα γίνει η νεκροτομή και να διαπιστωθούν τα ακριβή άιτια θανάτου των μεταναστών.
Σύμφωνα με την διαδικασία, έχουν φωτογραφηθεί οι σοροί, έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και δείγμα DNA. Αυτά τα στοιχεία θα σταλούν στις πρεσβείες τους – οι περισσότεροι είναι από Πακιστάν, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν και Αίγυπτο – προκειμένου με βάση τα στιχεία τους να μπορέσει να γίνει ταυτοποίηση μέσω των συγγενών τους. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός που έχει δοθεί σε κάθε έναν νεκρό και με βάση αυτόν, πηγαίνει στην ιατροδικαστική υπηρεσία, βγαίνει η έκθεση και καταγράφεται η αιτία θανάτου.