Qatargate: Γιατί ο Ταλαμάνκα δεν είναι πλεόν σημαντικός για τους Βέλγους ερευνητές
Κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εξακολουθεί και παραμένει ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τις βελγικές αρχές για την υπόθεση Qatargate.
«Ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice αφέθηκε ελεύθερος μετά από δηλώσεις του Antonio Panzeri, μαθαίνουμε. Ο ρόλος του στο Qatargate θεωρείται μικρότερος σήμερα», αναφέρει η βελγική εφημερίδα «L’Echo».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Παρασκευής (3/2), με απόφαση του δικαστή Κλεζ, μετά από δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Για ποιο λόγο αφέθηκε ελεύθερος;
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο ρόλος του είναι τώρα λιγότερο σημαντικός από ό,τι στην αρχή της έρευνας. Ωστόσο, παραμένει κατηγορούμενος για πράξεις διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει υπογράψει συμφωνία με τη βελγική δικαιοσύνη.
Και η γαλλική Le Soir υποστηρίζει το ίδιο καθώς αναφέρει ότι μετά τις καταθέσεις του Πάντσερι, φαίνεται πως έχει χάσει τη σημασία του στην έρευνα.
Ο Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας της No Peace Without Justice, μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς, aρχικά είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αλλά ο βελγικός εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή. Η νεότερη απόφαση για την αποφυλάκισή του ωστόσο, παραμένει ασαφής αφού και ο δικηγόρος του δεν δέχθηκε να τη σχολιάσει.
Προς το παρόν, μόνο ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι έκλεισε συμφωνία με τις βελγικές αρχές σε αντάλλαγμα να κατονομάσει όσους δωροδόκησε.
Η απόφαση αποφυλάκισης του Ταλαμάνκα, έρχεται μια ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία δύο ακόμη ευρωβουλευτών, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού Ανδρέα Κοτσολίνο ανοίγοντας το δρόμο στους ανακριτές για να τους καλέσουν για ανάκριση ή ακόμα και να τους συλλάβουν.
Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα δεν σχολίασε την πιθανή δικαστική εξέλιξη για την υπόθεσή τους.