Ραντεβού με τον SSM: Τα νέα πλάνα για τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος μια συστημική λύση οριστικής εξυγίανσης των τραπεζών που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής».

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει θέσει βασικό στόχο της δεύτερης εξαετούς του θητείας στο τιμόνι της εγχώριας νομισματικής αρχής την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα, με την επαναφορά των δεικτών καθυστερήσεων στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω από το 5%.

Ηδη η πρώτη εκδοχή του σχεδίου του, το οποίο προβλέπει την απο-ενοποίηση με ευνοϊκούς όρους του μεγαλύτερου μέρους των επισφαλειών των τεσσάρων συστημικών ομίλων και τη μεταφορά τους σε έναν ενιαίο φορέα που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, είναι έτοιμη. Ταυτόχρονα, το νέο εργαλείο θα επιλύει το πρόβλημα του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, το ποσοστό του οποίου σε ορισμένους ομίλους μπορεί να ξεπεράσει σε έναν χρόνο από σήμερα ακόμη και το 90%.

Οι επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη από τις αρχές Μαΐου αποστείλει το πρώτο draft τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, ο οποίος ενημερώνεται για κάθε βήμα που γίνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των επαφών του κ. Στουρνάρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας έχει αναλυθεί εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου. Προσθέτουν δε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει μια λύση που θα δίνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τους τρεις συμβούλους που θα συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο σχεδιασμού της λύσης που θα προτείνει. Πρόκειται για μια επενδυτική τράπεζα, έναν σύμβουλο οργάνωσης και έναν συνεργάτη που θα επιμεληθεί τις φορολογικές και λογιστικές πτυχές του υπό διαμόρφωση εργαλείου. Δεν αποκλείεται μάλιστα στην επικείμενη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που θα δημοσιευτεί σε περίπου 10 ημέρες, να δοθούν κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Στην Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2020

Ο κ. Στουρνάρας, που επανέλαβε στην «Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020», την οποία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, την ανάγκη δημιουργίας νέων λύσεων για την οριστική εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την εφαρμογή του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» θα επιδιώξει το τελικό σχέδιο δημιουργίας μιας εθνικής bad bank να υποβληθεί στον SSM το φθινόπωρο και να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG COMP) για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Εφόσον ληφθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε να αποδοθεί προς αξιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες, σε εθελοντική βάση, κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Στο ερώτημα για το αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια από τις τράπεζες μετά τον τρέχοντα κύκλο τιτλοποιήσεων, που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως και το τέλος του α’ εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς, ο κ. Στουρνάρας σε κάθε ευκαιρία απαντά ξεκάθαρα: «Δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Οποιαδήποτε λύση εξυγίανσης έχει κόστος σε κεφάλαια. Ωστόσο, το νέο εργαλείο θα δημιουργεί μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σύγκριση με τις τιτλοποιήσεις λόγω και του συστημικού του χαρακτήρα».

Πηγή