Ρεκόρ παραγγελιών από το εξωτερικό για τις βιομηχανίες

Νέα άνοδο σημείωσε τον Φεβρουάριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (γνωστός ως δείκτης PMI), καθώς διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες έναντι 54,4 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020. Η αύξηση αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενίσχυση-ρεκόρ των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό.

Μένει, ωστόσο, να δούμε κατά πόσον αυτή η ανοδική πορεία της ελληνικής μεταποίησης θα διατηρηθεί, καθώς ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για ελλείψεις σε πρώτες ύλες από την Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την IHS Markit που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη, οι νέες παραγγελίες που προορίζονται για αγορές εκτός Ελλάδας αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2007. Η αύξηση αυτή φέρεται να συνδέεται με απόκτηση νέων πελατών από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες, καθώς και με την επιστροφή σε αυτές μεγάλου αριθμού πελατών. Οι εταιρείες ανέφεραν επίσης βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας άγγιξε τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης μελλοντικών προοπτικών προστέθηκε στην έρευνα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2012.

Ενίσχυση απασχόλησης

Η περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση του εργατικού δυναμικού στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο δεύτερος ταχύτερος στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες διεύρυναν την παραγωγική τους ικανότητα στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Στην έρευνα της IHS Markit, πάντως, αναφέρονται και κάποιες πρώτες δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις σε προμήθειες οδήγησαν σε επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης αυτών.

kathimerini.gr