Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα, διαθέσιμες θεραπείες και μέτρα πρόληψης
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στα παιδία και στους ενήλικες. Η κατανομή της στα φύλα παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Στη λευκή φυλή η νόσος είναι συχνότερη.
Πού οφείλεται η νόσος και παράγοντες που την πυροδοτούν
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια από τις κολλαγονώσεις και τα αίτια τους είναι άγνωστα. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί. Η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αρχικά εκδηλώνεται με δυσκινησία στις μικρές αρθρώσεις (δάκτυλα) και ακολούθως στις μεγάλες (ισχία). Οι πόνοι και η δυσκινησία στις αρθρώσεις έχουν κυρίως πρωινό χαρακτήρα. Πρήξιμο, αύξηση θερμοκρασίας και παραμόρφωση των αρθρώσεων αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όλα τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα (καταστροφή αρθρώσεως).
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η συντηρητική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, αναλγητικών, ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων ακόμη και σκευασμάτων κορτιζόνης, φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία, αποτελούν κατά βάση το στάδιο της θεραπείας πριν την ολική καταστροφή της άρθρωσης.
Πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικοί παράγοντες (τροποποιητές των λευκών αιμοσφαιρίων) και αναστολείς των αυξητικών παραγόντων των καρκινικών κυττάρων για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε προχωρημένες καταστάσεις η χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων (ολικές αρθροπλαστικες) είναι η τελική λύση για την αντιμετώπιση των κινητικών δυσχερειών.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο
Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικής αξίας η διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων με φυσιοθεραπευτική προσέγγιση. Έχει παρατηρηθεί ότι οι καπνιστές επηρεάζονται περισσότερο όσον αφορά την εμφάνιση επιπλοκών. Η νόσος είναι εξελικτική.