Ρομποτική Χειρουργική του Προστάτη


Η ρομποτική υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με τη βοήθεια ενός ρομπότ.

Η «ρομποτική χειρουργική», αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση, που εκτελείται με τη βοήθεια του ρομπότ που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να χειρουργεί δια μέσω μία κονσόλας -οθόνης βλέποντας τρισδιάστατα και μεγεθυμένα τουλάχιστον 20-30 φορές τα όργανα και τα αγγεία έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται  η πιθανότητα επιπλοκών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η ικανότητα του χειρουργού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος από τη χειρουργική επέμβαση. Ένα ρομπότ στα χέρια ενός εξαιρετικού χειρούργου θα οδηγήσει σε μια εξαιρετική έκβαση την επέμβαση.

Η ρομποτική διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και γίνεται χρησιμοποιώντας μικρές οπές αντί για την παλαιότερη παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί μια μεγάλη τομή από το ηβικό οστό στον ομφαλό μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαδικασία της επέμβασης.

Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία και αρχίζει με πέντε μικρές οπές μεταξύ του ηβικού οστού και του ομφαλού. Μέσω αυτών οπών εισάγονται μικρά όργανα, όπως μια βιντεοκάμερα, βοηθητικά όργανα και εργαλεία κοπής. Στη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός ελέγχει τα όργανα κοπής από απόσταση δια μέσω χειριστηρίων.

Η ρομποτικά ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται ως μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση.

Ο προστάτης απομακρύνεται αφού αποκοπεί μέσα από αυτές τις μικρές οπές. Μόλις απομακρυνθεί ο ιστός, η περιοχή καθαρίζεται με αποστειρωμένο διάλυμα, εισάγεται ένας καθετήρας foley και οι οπές κλείνονται.

Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Προστατεκτομής

Tο ρομποτικό σύστημα, με τη ευχέρεια των μικροχειρουργικών κινήσεων που ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των γειτονικών ιστών μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια άριστη μετεγχειρητική εικόνα του ασθενούς εφόσον μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες κινήσεις με ακρίβεια χιλιοστού.

Τα ογκολογικά αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως για τη ρομποτική προστατεκτομή, δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου.

Η διατήρηση των νεύρων της στύσης, του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, του αυχένα της κύστεως δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της καλής σεξουαλικής λειτουργίας  σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Η ρομποτική μέθοδος αφαίρεσης του καρκίνου του προστάτη εξαλείφει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις περιπτώσεις υποτροπών σε σχέση με τις άλλες μεθόδους και αυξάνει σημαντικά το χρόνο επιβίωσης καταλήγει ο Δρ. Nίκος Μερτζιώτης,

Πηγή: ourologos.gr



Πηγή