Ρόδος: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 5χρονης που «έφυγε» από εγκεφαλίτιδα


Η Εβίνα εξέπνευσε μετά από ένα μήνα νοσηλείας. Οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλίτιδα, με τους γονείς να βιώνουν για δεύτερη φορά τον ίδιο εφιάλτη, καθώς έτσι ακριβώς έχασαν και την πρώτη κορούλα τους το 2014, από μια απλή ίωση που εξελίχθηκε σε σοβαρή κρίση επιληψίας.

«Πάντα πιστεύαμε ότι δεν θα με έφερνε σε μνήμες του τι είχε ζήσει η οικογένεια την πρώτη φορά. Όταν ο γονιός χάνει το παιδί χάνονται όλα», ανέφερε ο Αλέξανδρος Κολιάδης, φίλος της οικογένειας.

Συσχετίζεται με κληρονομικότητα;

Δύο παιδιά από την ίδια οικογένεια καταλήγουν από την ίδια ασθένεια. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν οι δύο αυτοί θάνατοι έχουν κοινή γενετική αιτία.

«Έχει βρεθεί ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική αιτιολογία στην εγκεφαλίτιδα στα παιδιά», ανέφερε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Οι ειδικοί λοιπόν εξηγούν στο LIVE NEWS πως σε σπάνιες περιπτώσεις η εγκεφαλίτιδα μπορεί να συσχετίζεται με κληρονομικότητα.

«Πολύ απλοϊκά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποια γονίδια, τα οποία θα μπορούσαν να δίνουν μια προδιάθεση. Το γεγονός ότι υπάρχουν δυο παιδιά από την οικογένεια που χάθηκαν ενισχύει την πιθανότητα όντως να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο χωρίς να είναι απόλυτο και θα πρέπει να διερευνηθεί», είπε ο μοριακός γενετιστής Γιώργος Σταμούλης.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο και θα πρέπει να διερευνηθεί», διευκρινίζει ο κύριος Σταμούλης, συμπληρώνοντας πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν οικογένειες με τέτοιο ιστορικό είναι ένας εκτεταμένος γονιδιακός έλεγχος.

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Η εγκεφαλίτιδα είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου. Συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις και εμφανίζεται συχνότερα στο πρώτο έτος ζωής του ανθρώπου.

Σε ακραίες περιπτώσεις όμως μπορεί να προκαλέσει μέχρι και επιληπτικές κρίσεις όπως εμφάνισαν τα δύο παιδιά της οικογένειας.

Το γεγονός ότι και τα δύο ήταν κορίτσια παίζει κάποιο ρόλο; Οι ειδικοί απαντούν:

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τυχαίο. Συνήθως οι εγκεφαλίτιδες που προκαλούνται σε παιδική ηλικία ενισχύει την πιθανότητα να υπάρχει κάτι γονιδιακό», είπε ο κος Σταμούλης.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν και ποιο γονίδιο ευθύνεται για τους θανάτους των δυο κοριτσιών που ξαφνικά από μια απλή ίωση κατέληξαν με εγκεφαλίτιδα. Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν την απάντηση που σε καμία περίπτωση δεν θα απαλύνει τον πόνο των δύο γονιών.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης στο LIVE NEWS

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος, μίλησε στο LIVE NEWS.

«Υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί λόγω βλάβης στο γονίδιο και αυτή η βλάβη να μετακινηθεί στους απογόνους. Η βλάβη εντοπίζεται στη διαδικασία της φλεγμονής, δηλαδή εμφανίζουν πιο εύλογά την εγκεφαλίτιδα. Μπορεί να γίνει γονιδιακός έλεγχος αλλά υπάρχει περίπτωση μετά από βλάβη να υπάρχει μία ευπάθεια των ατόμων αυτών σε λοιμώξεις. Θα πρέπει να ελεγχθεί και το τρίτο παιδί εάν υπάρχει κληρονομικότητα. Δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας αλλά μπορεί να είναι σε επαγρύπνηση οι γονείς και να τεθεί σε αγωγή».



Πηγή