Ρωσία: Αντίποινα στις χώρες που έδωσαν έγκριση στην Ουκρανία να εκτοξεύει πυραύλους τους
«Βαλλιστική» απειλή από τον Πούτιν
«Θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών, που επιτρέπουν τη χρήση δικών τους όπλων ενάντια στις δικές μας εγκαταστάσεις. Η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους δυτικών χωρών, ως αντίποινα για την έγκριση που έδωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία στον ουκρανικό στρατό, να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο εδάφη, βαθιά στην ρωσική επικράτεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε πως το χτύπημα στο Ντνίπρο, με έναν, νέου τύπου, πύραυλο, ήταν μία πρόγευση του τι μπορεί να επακολουθήσει.
«Έγινε δοκιμή ενός εκ των πιο σύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν ένας βαλλιστικός, υπερηχητικός πύραυλος, χωρίς πυρηνικό εξοπλισμό. Οι ειδικοί μας τον ονομάζουν «Oreshnik». Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και ο στόχος της εκτόξευσης επετεύχθη», συνέχισε ο Πούτιν.
Συναγερμός στην Δύση μετά τις απειλές Πούτιν για παγκόσμια σύρραξη
Η παγκόσμια ανησυχία για μια διευρυμένη σύρραξη χτυπάει «κόκκινο».
Οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού αναφέρουν πως ο ρωσικός πύραυλος πέταξε για 15 λεπτά προτού χτυπήσει το Ντνίπρο, με ταχύτητα 11 φορές μεγαλύτερη από του ήχου και έφερε έξι συμβατικές και όχι πυρηνικές κεφαλές.
«Δεν ήταν απλά μία δοκιμή. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Δύση και την Ουκρανία, πως αν και αυτός ο πύραυλος δεν έφερε πυρηνικές κεφαλές, ο επόμενος θα μπορούσε να φέρει», ανέφερε το CNN.
Σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν αυτές οι εικόνες με θραύσματα, τα οποία αναφέρουν πως είναι ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο που χτύπησε το Ντνίπρο.
Το νέο ρωσικό όπλο
Ειδικοί εκτιμούν πως ο «Ορέσνικ» είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.
Έχει εμβέλεια από 3 χιλιάδες χιλιόμετρα έως και πεντέμισι χιλιάδες. Χτυπάει τον στόχο του με ισχύ 150 κιλοτόνων, είναι δέκα φορές ταχύτερος από τον ήχο και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα που φτάνει ή και ξεπερνά τις 12 χιλιάδες χιλιόμετρα ανά ώρα.
«Θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ανάλογα με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Από πολλές απόψεις, ο Πούτιν παρεκτρέπεται επειδή νιώθει ευάλωτος. Αυτός είναι ένας από τους λίγους τρόπους που του απομένουν για να προκαλέσει ανησυχία και να δείξει ισχυρός ταυτόχρονα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής, Μάικλ Μπόνερτ.
Έκκληση Ζελένσκι στην Δύση να μην υποχωρήσει
Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να μην υποχωρήσει μπροστά στις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου, προσθέτοντας πως το χτύπημα με τον πύραυλο Ορέσνικ αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση.
«Ο Πούτιν σας δοκιμάζει, αγαπητοί σύμμαχοι. Ο Πούτιν όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο, αλλά φτύνει και στο πρόσωπο εκείνων, στον κόσμο, που ειλικρινά θέλουν να επιστρέψει η ειρήνη», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Πούτιν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αυτός ο πύραυλος, μεσαίου βεληνεκούς, βασίζεται στον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh. Όσον αφορά στο εάν υπήρξε ενημέρωση, οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν λίγο πριν την εκτόξευση», εξήγησε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ.
«Ήταν περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα (της Ρωσίας), παρά ένα ευθέως στρατιωτικό μήνυμα, επειδή γνωρίζουμε πως λίγο πριν την εκτόξευση, η Ρωσία ενημέρωσε τους Αμερικανούς, πως επρόκειτο να εκτοξεύσει πύραυλο», τόνισε ο στρατιωτικός αναλυτής, Αλεξάντερ Γκραφ.
Η στάση του Λονδίνου
Η ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο έγινε μετά από χτύπημα του ουκρανικού στρατού σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους Atacms και βρετανικούς Storm Shadow.
Το Λονδίνο λέει πως προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Αν ζητούσαν από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε. Δεν πρέπει κανένας εδώ να έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση. Αν οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους αντιμετωπίζαμε σε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, Ρομπ Μαγκόουαν
Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 12.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές χτυπήθηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.