Ρωσία-Κίνα: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την ισορροπία στις σχέσεις των δύο χωρών

Όταν ο Κινέζος πρόεδρος Μάο Τσετουνγκ επισκέφτηκε τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν τον χειμώνα του 1949, ήταν σε μεγάλο βαθμό σε κατώτερη θέση. Όταν οι δύο κουμουνιστές ηγέτες άρχισαν να δουλεύουν, ο Στάλιν «εξώθησε» τον Μάο σε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία να αγοράσει ρωσικά όπλα και βαριά μηχανήματα με δάνειο για το οποίο το Πεκίνο θα έπρεπε να πληρώσει τόκους.

Επτά δεκαετίες αργότερα, οι ισορροπίες φαίνεται πλέον σήμερα να έχουν αλλάξει. Λίγο προτού εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο για να διακηρύξει τη φιλία «χωρίς όρια» με τον Κινέζο Σι Τζιπίνγκ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ποια είναι η πραγματική υπερδύναμη σε αυτό το δίδυμο αυτές τις μέρες. Η οικονομία της Κίνας των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τώρα 10 φορές ισχυρότερη από της Ρωσίας. Το Πεκίνο έχει στα χέρια του σχεδόν όλα τα καλά χαρτιά στον καθορισμό των όρων οποιωνδήποτε οικονομικών σχέσεων με τον «μεγάλο αδελφό».

Καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει μια έντονα συρρικνωμένη οικονομία υπό κυρώσεις και ένα επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρώπη, η Κίνα είναι ο προφανής πιθανός ευεργέτης προς τον Πούτιν.


πηγή