Ρωσική δύναμη πυρός από το Χάρκοβο μέχρι την Ζαπορίζια: Κίνδυνος ενθυλάκωσης και καταστροφής των ουκρανικών δυνάμεων (χάρτες)

Σήμερα, το μέτωπο κατά μήκος όλης της Ουκρανίας φαίνεται να έχει πάρει φωτιά, με τους Ρώσους να χτυπούν αμείλικτα και ακατάπαυστα, διατηρώντας παράλληλα τον ρυθμό της προέλασής τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση του οικισμού Σλομποζάνκαγιε (Χάρκοβο), τα ρωσικά στρατεύματα απωθούν αντεπιθέσεις στο Βολτσανσκ και στις προσεγγίσεις του χωριού Γκλουμπόκαγιε.

Παρά το γεγονός της αριθμητικής τους υπεροχής, οι Ουκρανοί είναι αδύνατον να αναστρέψουν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν από καιρό, διεξάγοντας επιχειρησιακό καμουφλάζ, και σήμερα οι προκεχωρημένες δυνάμεις, με αιχμή του δόρατος ένα άρμα μάχης και πέντε ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικου), προσπάθησαν να εισέλθουν στον οικισμό.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τα τρία ΤΟΜΠ, ενώ το άρμα μάχης  μαζί με τα εναπομείναντα ΤΟΜΠ οπισθοχώρησαν. Οι Ρώσοι μάλιστα πήραν και έναν αιχμάλωτο πολέμου από την 92 Ταξιαρχία.

Στην περιοχή Αλεξαντρο-Καλινόφσκαγιε, κατέλαβαν το χωριό Σούμι (Όχι την πόλη που κατέλαβαν χθες, πρόκειται για ένα χωριό Νοτιοανατολικά της Κοστιαντινίβκα), αν και η κατάσταση σε κάποιες φυτείες στα Βόρεια, παραμένει ασαφής. Μέχρι και σήμερα, η προέλαση σε εκείνη την περιοχή θεωρείτο αδύνατη.

Στην περιοχή Αρτιόμοβσκ (Μπαχμούτ), οι μάχες στο Κανάλ, μικροπεριοχής στο Τσάσοβ Γιαρ, συνεχίζονται. Η κατάσταση σε Κλιτσίβκα και Αντρίβκα παραμένει ασαφής. Συγκεκριμένα, στο Τσάσοβ Γιαρ, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν διεισδύσει βαθύτερα και να κινούνται κατά μήκος του σιδηροδρόμου.

Στην Κρασνογκορόβκα (Βόρεια της Μαρίνκα, η οποία είχε καταληφθεί πριν την Αβντίβκα), έχουν ξεσπάσει φονικές μάχες στα όρια της πόλης. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν εξασθενήσει, ωστόσο οι Ουκρανοί διεξάγουν αστικό πόλεμο, κάνοντας χρήση των πολυόροφων κτιρίων.

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται, κλασσικά, για την δημιουργία τανάλιας από τα πλευρά της πόλης προκειμένου να ενθυλακώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις εξαναγκάσει σε παράδοση. Γενικά, η φιλοσοφία είναι να ανοίξουν όσα περισσότερα μέτωπα γίνεται μέσα στην Ουκρανία, προκειμένου το Γενικό Επιτελείο να αρχίσει να δεσμεύει εφεδρείες.

Στον τομέα Οζαριάνιβκα-Ντρούζμπα, σύμφωνα με αναφορές, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει και εκτοπίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις μπροστινές τους θέσεις, στην ανατολική όχθη του καναλιού Σιβιέρσκι-Ντονιέτς-Ντονμπάς, στην περιοχή των οικισμών Ζελέζναγιε (ή Γιούζναγιε).

Ο χάρτης δείχνει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός τεράστιου “καζανιού”, προκειμένου να ενθυλακωθούν και να αποκοπούν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να διατρήσουν την ουκρανική άμυνα προς το Τορέτσκ, η οποία υπήρχε από το 2014.

Εκμετταλευόμενοι την επιχειρησιακή επιτυχία τους, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν ανατολικά του οικισμού Σιβέρναγιε, παρατάσσοντας επιχειρησιακές εφεδρείες, προκειμένου να εδραιώσουν  προγεφύρωμα.

Ωστόσο η πλευρική ευθυγράμμιση, Νοτιοανατολικά του Τορέτσκ, κατά μήκος των Αρτιομόβσκαγιε και Λενίνσκαγιε, εμποδίζεται από ισχυρή ουκρανική θέση, στην περιοχή του ορυχείου Γιούζναγια. Σύμφωνα με αναφορές γίνεται εκτεταμμένη χρήση Πυροβολικού, καθώς και θερμοβαρικών όπλων TOS-1A “Σολντσεπιοκ”.

Στο Τόρσκαγιε (Δυτικά της Κρεμίνα), αποσπάσματα εφόδου της 36 και 37 προελαύνουν, υποστηριζόμενα από πυροβολικό του 19 ΤΘ Συντάγματος

Στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ, σελίδες προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν λόγο για προώθηση των Ρώσων μέχρι και 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιπλέον, στην περιοχή Νότια της Παρασκοβίεβκα και του χωριού Κονσταντινόβκα.

Αν προωθηθούν κι άλλο στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει Κονσταντινόβκα και Ουγκεντάρ, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Καθώς μιλάμε, οι Ρώσοι επιτίθονται στην περιοχη του Βοντιάνογιε καθώς επίσης και στον αυτοκινητόδρομο. Το Ουγκλεντάρ έχει μετατραπεί και αυτό με την σειρά του σε μια πόλη φρούριο, προτάσσοντας οχυρώσεις μέχρι και 27 μέτρα. Πρόκειται για ένα συμπαγές οχυρό σε υπερυψωμένη θέση. Η κατοχή του αναβαθμίζει κατά πολύ τις άμυνες της Μελιτόπολης.

Τέλος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω Βορειανατολικά στην περιοχή του Ραμπότινο, καταλαμβάνοντας μια σειρά θέσεων.



Πηγή