Ρύθμιση-ανάσα εξετάζει η κυβέρνηση με χρέη και φόρους σε πολλές δόσεις
Μια νέα «βεντάλια» ρυθμίσεων, με σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, έκτακτες διευκολύνσεις, ακόμα και αναβίωση των 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα σχεδιάζει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μπροστά στον κίνδυνο νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και σενάρια για μειώσεις φόρων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση 5%-10% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τη εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς και του ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφλησή τους. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, καθώς και φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση 40% των ενοικίων.
Οι έκτακτες διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων αναμένεται να τρέξουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, που λήγει η αναστολή των πληρωμών για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία. Στο βαρύ φορτίο των φόρων θα προστεθούν το καλοκαίρι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω οικονομικής στενότητας.
«Μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγοντας παράθυρο σε μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία.
Ποια σενάρια εξετάζονται
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων, που θα προβλέπει περισσότερες δόσεις για την εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των φόρων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει σενάριο παράτασης κατά έναν μήνα της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να μετατίθεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που λήγει κανονικά στο τέλος Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια των διευκολύνσεων για την καταβολή των φόρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν:
1. Θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά από την κρίση. Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρο κληρονομίας κ.λπ.).
2. Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποκλειστικά μόνο για χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.
3. Αρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επέλαση του κορωνοϊού.
Σήμερα επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση έχουν τη δυνατότητα είτε να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων έως το τέλος Αυγούστου, είτε να κερδίσουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) και τις δόσεις ρυθμίσεων εφόσον πληρώσουν στην ώρα τους. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30 Απριλίου τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου (όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία) ή του Μαρτίου (όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία) θα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Μαΐου να συμψηφίσουν το 25% του ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.
Μειώσεις φόρων
Εκτός από τις διευκολύνσεις στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δώσει έξτρα φορολογικές ανάσες στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα:
Επιχειρήσεις: Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% για τη φετινή χρήση.
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα ενοίκια εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα του πλήγματος που δέχονται. Αφού καθοριστούν οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστεί κάθε ιδιοκτήτης ενδεχομένως μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής στο TAXISnet μιας έκτακτης δήλωσης θα εφαρμοστεί μια έκπτωση φόρου, η οποία θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των εισοδηματικών απωλειών.
Για τον τουριστικό κλάδο η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του ΦΠΑ και του τέλους διαμονής.