Ρύθμιση για τις οφειλές που δημιούργησε η πανδημία


Υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που ενδεχομένως δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για απόφαση που θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μη σταματήσουν να πληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους περιμένοντας τη νέα ρύθμιση (φωτ. ΑΠΕ).

Τον επόμενο μήνα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, τέθηκαν σε «καραντίνα» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, από τον Μάρτιο ώς και τον Μάιο (αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων). Οι οφειλές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου ώς το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, η μεγάλη ζημία των επιχειρήσεων και ο φόβος ένα μεγάλο τμήμα των τρεχουσών υποχρεώσεων να καταλήξουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση για τον εάν θα έπρεπε να επεκτείνει τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που ενδεχομένως δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μία απόφαση που θα ληφθεί την τελευταία στιγμή προκειμένου οι επιχειρήσεις να μη σταματήσουν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις περιμένοντας τη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου οι 4 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ηδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει υποβάλει αίτημα  επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις  με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Προτείνει στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης της COVID-19, έχουν ήδη απολεσθεί, αλλά και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή που είχαν αποδεχθεί.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

kathimerini.gr