Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα
Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου.
Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των αγίων Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος (†306) και Ρωμανού διακόνου (†308). Αλφαίου (`Αλφειού ). Ζακχαίου διακόνου (†307) του εν Ισπανία. Νεομάρτυρος Αναστασίου, του εκ Παραμυθίας (Ηπείρου [†1743]). Οσίου Βασιλείου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου.
1095 Αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β’, η οποία θα δώσει το πράσινο φως στην Α’ Σταυροφορία.
1302 Ο πάπας Βονιφάτιος Η’ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» («Ο Ένας Άγιος»), με την οποία υποστηρίζει ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.
1307 Ο θρυλικός Ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή, Χέρμαν Γκέσλερ.
1421 Το θαλάσσιο φράγμα του Ζούιντερζι στην Ολλανδία καταρρέει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 72 χωριά και να χάσουν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι.
1626 Εγκαινιάζεται πανηγυρικά η νέα Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1820 Ο Αμερικανός πλωτάρχης Ναθάνιελ Πάλμερ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.
1902 Σανιδικά: Στην οδό Σταδίου ξεσπούν συγκρούσεις Δηλιγιαννικών και Θεοτοκικών. Χτυπιούνται με σανίδες, που ξηλώνουν από παρακείμενα γιαπιά. Τα δύο κόμματα είχαν ισοψηφήσει στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου με 102 έδρες το καθένα. Τα επεισόδια πυροδότησε η προσπάθεια του Γεωργίου Α’ να εκμεταλλευθεί το αδιέξοδο και να πρωθυπουργοποιήσει τον υπασπιστή του, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο.
1903 Ο Παναμάς εκχωρεί στις ΗΠΑ την περιοχή όπου κατασκευάζεται η διώρυγα. Το έργο είχε ξεκινήσει το 1881 και θα ολοκληρωθεί το 1914.
1912 Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει την Ίμβρο.
1916 Νοεμβριανά: Ο Νοέμβριος βρίσκει την Ελλάδα με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μία στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Στις 18 συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στο Φάληρο και συγκρούονται με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο αργότερα, η πόλη πλήττεται από τα μαζικά πυρά του συμμαχικού στόλου. Ο βομβαρδισμός θα σταματήσει αργά το βράδυ, έπειτα από συμφωνία του Κωνσταντίνου με τους πρεσβευτές της Αντάντ. Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές.Οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρονται, δίνοντας τη θέση τους στην αναρχία.
1918 Η Λετονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1926 Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νόμπελ για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας, αλλά μόνο ένας δαιμόνιος άνθρωπος θα μπορούσε να θεσπίσει αυτό το βραβείο».
1928 Παρουσιάζεται στο θέατρο Κόλονι της Νέας Υόρκης η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα το διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie (Το Ατμόπλοιο Γουίλι).
1935 Με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.
1938 Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αναχωρεί για την Άγκυρα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1963 Η αμερικάνικη εταιρία «Bell» λανσάρει το τηλέφωνο με πλήκτρα.
1978 Πραγματοποιείται ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης «Ναός του Λαού» του αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς στη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότιο Αμερική. Τους πείθει να πιουν φρουτοχυμό, που περιέχει κυανιούχα ουσία, ενώ όσοι αρνούνται πυροβολούνται. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά.
1984 Τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας Σκακιού στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης που γίνεται στην Ελλάδα.
1992 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.
1995 Πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού πρώτα διασφαλίζεται η αποχώρηση όσων το επιθυμούν. Αιτία είναι ο εγκλωβισμός περίπου 1.500 νέων στο ΕΜΠ, μόλις ξεκίνησε η πορεία του Πολυτεχνείου την προηγούμενη. Ακολούθησαν πολύωρες οδομαχίες, με αθρόα ρίψη δακρυγόνων, 47 συλλήψεις και «ζωντανή» τηλεοπτική κάλυψη. Οι 479 εναπομείναντες παραδίδονται χωρίς αντίσταση κι οδηγούνται στις κλούβες τραγουδώντας την «Ξαστεριά».
2002 Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποδέχεται το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι «ονειρεύεται τις μέρες, που δε θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Σαν σήμερα το 1787 γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος, γιατρός και πρωτοπόρος της φωτογραφίας, Λουί Νταγκέρ, εφευρέτης της δαγεροτυπίας, μίας μεθόδου εμφάνισης φωτογραφιών χωρίς αρνητικό, το 1901 ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Τζορτζ Γκάλοπ, ο εμπνευστής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του, το 1906 ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper, Άλεκ Ισιγκόνις και το 1934 ο συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός («Ζήτα»).
Την ίδια μέρα το 1830 πέθανε ο γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι («Πεφωτισμένοι»), Γιόχαν Βάισχάουπτ, το 1922 ο γάλλος συγγραφέας, Μαρσέλ Προυστ («Αναζητώντας το χαμένο χρόνο»), το 1952 ο γάλλος ποιητής, Πολ Ελιάρ και το 1985 ο ρεμπέτης, Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.