Σαν σήμερα: Όλες οι εορτές και τα γεγονότα της 17ης Ιουλίου
Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Ιουλίου.
Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της Αγία Μαρίνας, των Αγίων Σπεράτου και Βηρονίκης, του Αγίου Ευφρασίου επισκόπου Ιωνοπόλεως, του Αγίου Ιωάννη Επισκόπου Μεσσήνης, των Αγίων Πέντε Οσιομαρτύρων Λειψών, αλλά και τη μνήμη της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς επίσης και την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λαζάρου του Γαλησιώτου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Ιουλίου:
180: η πρώτη ένδειξη χριστιανισμού στη Βόρεια Αφρική. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης.
1203: σαν σήμερα η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Σταυροφόρων που την πολιορκούσαν.
1453: τερματίζεται ο Εκατονταετής Πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, με την ήττα των Βρετανών στη Μάχη της Καστίλης.
1647: γεννιέται ο «πατέρας της βρετανικής υμνογραφίας, Ισαάκ Γουάτς, με τουλάχιστον 750 ύμνους στο ενεργητικό του.
1762: σαν σήμερα η Αικατερίνη Β ανεβαίνει στο θρόνο της Ρωσίας, μετά τη δολοφονία του συζύγου της τσάρου Πέτρου Γ.
1789: η Γαλλία καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία.
1790: πεθαίνει ο Άγγλος Άνταμ Σμιθ, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών».
1815: στο πλαίσιο των Ναπολεόντειων Πολέμων, οι Γάλλοι παραδίδονται στους Βρετανούς, μετά τη Μάχη του Ρόσεφορτ.
1824: με εισήγηση του Αρχιγραμματέα της Ελληνικής Επαναστατικής κυβέρνησης συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.
1867: ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Οδοντιατρική Σχολή στις ΗΠΑ, που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
1868: το Τόκιο γίνεται πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.
1912: σαν σήμερα οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν του Τούρκους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.
1913: κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, η Ρουμανία εισβάλει χωρίς αντίσταση στο βουλγαρικό έδαφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Σόφια.
1917: στη Μεγάλη Βρετανία, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε διακηρύσσει, ότι όλοι οι αρσενικοί απόγονοι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας θα έχουν το επώνυμο Γουίνσδορ.
1918: εκτελείται ο Τσάρος Νικόλαος και η οικογένεια του (έξι μέλη) μετά από εντολή του κόμματος των Μπολσεβίκων.
1921: μετά την πολιτικο-στρατιωτική σύσκεψη, που έγινε την προηγούμενη ημέρα στην Κιουτάχεια υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αποφασίζεται η προέλαση στην Άγκυρα.
1945: στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η Σύνοδος του Πότσδαμ. Ο Χάρι Τρούμαν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Γουίνστον Τσώρτσιλ καθορίζουν τις κινήσεις της Συμμαχίας κατά της Γερμανίας.
1955: ανοίγει η Ντίσνεϊλαντ στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια, που αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο.
1960: σαν σήμερα βυζαντινά κτίρια και μνημεία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κόρινθο.
1962: μεταδίδεται η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική δορυφορική εκπομπή στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.
1969: από τυχαία έκρηξη μιας από τις βόμβες, που έχει στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο αγωνιστής κατά της χούντας, καθηγητής της Παντείου, Σάκης Καράγιωργας.
2001: πεθαίνει η επί 20 χρόνια εκδότρια της εφημερίδας «Washington Post», Κάθριν Γκράχαμ.
2002: σαν σήμερα μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές κρίνουν χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη και Νίκου Ξηρού στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφήνονται οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές οι Αρχές δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός, σχετικά με την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.