Σε κώμα η εστίαση-Ασπιρίνες τα νέα μέτρα
Με την εστίαση κλειστή περισσότερο από τρείς μήνες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και απροσδιόριστο τον χρόνο επαναλειτουργίας της, είναι δεδομένο ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κώμα. Επίσης, δεδομένο είναι ότι σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων της εστίασης, διασκέδασης, είτε έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο, είτε θα καταλήξουν σε αυτή την έσχατη απόφαση το επόμενο διάστημα.
Παράγοντες του χώρου εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα οριστικά λουκέτα μπορεί να φθάσουν το 50% των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή (5/2) συζήτηση με επαγγελματίες της εστίασης κατά την οποία ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα στήριξης:
- Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα.
- Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την πολιτεία.
- Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
- Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
Εκπρόσωποι της εστίασης χαρακτήρισαν ανεπαρκέστατα τα νέα μέτρα. Είναι ενδεικτικό πως μιλώντας σήμερα (7/2) στον ANT1 o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι πρόκειται για γνωστά μέτρα. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος επιχειρηματιών της εστίασης αποκλείστηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου και όχι με μιά παρέα.
Τον διάλογο του πρωθυπουργού με μεμονωμένους εστιάτορες επέκρινε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, αναφέροντας σε ανακοίνωση: «Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλεγμένους (από ποιόν άραγε) εστιάτορες, παρακάμπτοντας την θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση, στόχο είχε και έχει την «επικοινωνιακή» διαχείριση ενός προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου μέσα στην πανδημία».
Όσο για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες η ομοσπονδία ανέφερε: «Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο κλάδος επιδιώκει την ανάδειξη του προβλήματος βιωσιμότητας που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, ενδεχομένως ικανοποιούν τους παρευρεθέντες στη συνάντηση».
Παραδίδουν τα κλειδιά
Προφανώς, οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις δεν είναι ικανές να ματαιώσουν τη μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων στις 10 Φεβρουαρίου. Η κινητοποίηση «τα κλειδιά της εστίασης» περιλαμβάνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και παράδοση των κλειδιών των καταστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, παράγοντες της εστίασης σχολιάζοντας την υπόσχεση κυβερνητικών παραγόντων ότι θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση μετά το τέλος της κρίσης, τονίζουν ότι «τότε θα είναι πολύ αργά για πολλές επιχειρήσεις». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αλαλούμ, όπως αυτό με το take away επιβαρύνουν ψυχολογικά επαγγελματίες και εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε οριακό σημείο.