Σε ποιες επιχειρήσεις γίνεται υποχρεωτικό το σήμα για πληρωμές με POS – Ποιοι θα πληρώσου πρόστιμο 1.000 ευρώ


Αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής θα πρέπει να φέρουν ειδικό τύπο σήμανσης ότι δέχονται πληρωμές με POS, όπως αυτό προκύπτει από τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται δε πως η λίστα με τα επαγγέλματα που θα έχουν αυτήν την υποχρέωση αυτή  θα καθοριστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.  Ουσιαστικά η επιχείρηση θα πρέπει να αναγράφει την δυνατότητα του καταναλωτή να πληρώνει με κάρτα σε συγκεκριμένα σημεία εντός της εταιρείας. και όσοι υπόχρεοι δεν το κάνουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης  επισημαίνεται πως το ειδικό σήμα αποδοχής πληρωμών με POS θα αναγράφει και τηλέφωνο στο οποίο μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν όσους αμελούν να συμμορφωθούν.

«Mε νέα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, και γι’ αυτές να ορίσει ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή» ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η τροπολογία

Στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» περιλαμβάνεται το άρθρο 3 της τροπολογίας με “Αναγραφή δυνατότητας πληρωμής μέσω κάρτας σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας – Προσθήκη παρ. 9α και 9β στο άρθρο 66 ν. 4446/2016” στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

Στο άρθρο 66 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), περί υποχρέωσης ενημέρωσης καταναλωτή, προστίθενται παρ. 9α και 9β ως εξής:

«9α. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να προσδιορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή για τις εκάστοτε δραστηριότητες, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αναγραφών αυτών, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με όμοια απόφαση προσδιορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των δραστηριοτήτων που ακολουθούν τους προσδιοριζόμενους μορφότυπους.

9β. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι αρμόδια, παράλληλα μετά όργανα της παρ. 4, να επιβάλλει τις κυρώσεις της παρ. 2 για παραβάσεις της παρ. 1, όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες που προσδιορίζονται με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9α. Κατά διοικητικής κύρωσης της παρούσας που επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής. Η μείωση της παρ. 9 ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., η μείωση ισχύει σε περίπτωση καταβολής εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης στον υπόχρεο.».

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία εδώ

 



enikonomia.gr