Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 23.000 νεκροί – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
Ο θρήνος για τους περισσότερους από 23.000 νεκρούς, επισκιάζει τις ιστορίες διάσωσης που γίνονται όλο και πιο λίγες, ενώ η οσμή θανάτου επικρατεί της ελπίδας στα ερείπια.
Τελευταίο θλιβερό περιστατικό είναι ο εντοπισμός των δύο Ελλήνων στην Αντιόχεια. Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό κάτω από το κρεβάτι του, σκεπασμένο με τόνους τσιμέντου από το διαμέρισμά του που κατέρρευσε.
Σεισμός Τουρκία: Νεκροί εντοπίστηκαν οι Έλληνες στην Αντιόχεια
Πλέον λίγοι τυχεροί ανασύρονται ζωντανοί από τα ερείπια: δύο έφηβες αδερφές διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Καχραμανμαράς 101 ώρες μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία.
Η Ayfer, 15 ετών, διασώθηκε μετά από 99 ώρες θαμμένη στα συντρίμμια με τους διασώστες να προσπαθούν να την ηρεμήσουν παίζοντας τη μουσική της και υποσχόμενοι να της προσφέρουν παγωτό. Η αδερφή της, Φάτμα, 13 ετών, σώθηκε δύο ώρες αργότερα σε μια επιχείρηση διάσωσης 10 ωρών αφού οι σεισμικοί αισθητήρες εντόπισαν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια.
Στη Συρία τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ της Συρίας, 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκλόνισε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Η διάσωση δύο εξ αυτών απαθανατίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Την ώρα που διασώστες από τη Συρία και τον Λίβανο έβγαζαν από τα χαλάσματα μια γυναίκα και το παιδί της, κάτοικοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».
Ωστόσο, περισσότερες από τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα και στις δύο χώρες, οι ελπίδες για τον εντοπισμό των αγαπημένων προσώπων εξασθενούν και οι χιλιάδες άστεγοι βρίσκονται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα να προσπαθούν να επιβιώσουν σε σκηνές στο ύπαιθρο εν μέσω ψύχους και με τη βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης που έχει φθάσει στην Τουρκία από δεκάδες άλλες χώρες.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδέχεται σφοδρές επικρίσεις και την οργή των Τούρκων οι οποίοι του καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση. Για να κάμψει τις αντιδράσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται ανακατασκευή των καταστραμένων κτηρίων σε ένα χρόνο, οικονομική ενίσχυση και επιδότηση ενοικίου για τους σεισμόληκτους.
«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.
Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.
«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».
«Ντροπή σας»: Οργή κατά Ερντογάν για τον σεισμό – Πάνω από 21.600 οι νεκροί
Πάνω από 23.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Οι πρώτοι ομαδικοί τάφοι
Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20.213 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 80.052.
Περίπου 3.500 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη Συρία, σύμφωνα με απολογισμούς των κρατικών μέσων ενημέρωσης και των υπηρεσιών διάσωσης σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Ήδη δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ομαδικοί τάφοι για να θάψουν οι συγγενείς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Εφιάλτης χωρίς τέλος: Ακόμα καταρρέουν κτήρια στη Τουρκία
Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταρρέουν τα κτήρια στην Τουρκία, λόγω των μετασεισμών που εξακολουθούν να σημειώνονται πέντε ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Σε μετασεισμό που σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή (10/2) στο Οσμανίγιε, που επλήγη από δύο μεγάλους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, καταστράφηκε το 4όροφο κτήριο στο οποίο όπως ανακοινώθηκε υπήρχαν ένοικοι. Αμέσως, ξεκίνησαν εργασίες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια του κτηρίου, για τον εντοπισμό για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων.
Στις εργασίες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια συμμετέχουν ομάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μητροπολιτικού Δήμου Μανίσας.
Κανένα κτήριο γερό στην περιοχή Ναρλιάκα της Αντιόχειας
Στην περιοχή Ναρλιάκα της Αντιόχειας στο Χατάι, με πληθυσμό 18 χιλιάδων κατοίκων, που χτυπήθηκε σκληρά από το σεισμό, δεν έχει απομείνει κανένα γερό κτήριο.
Οι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, που συγκλόνισαν την Τουρκία, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη συγκεκριμένη γειτονιά που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Αντιόχειας.
Κάτοικος της περιοχής που πέρασε τη νύχτα έξω λόγω κατεστραμμένων κτηρίων, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η θέρμανση και η στέγαση.
«Χρειαζόμαστε σκηνές και κουβέρτες για καταφύγιο. Οι νύχτες είναι πολύ κρύες. Έχουμε φαγητό, δόξα τω Θεώ, το έθνος μας έχει φροντίσει για εμάς. Είμαστε καλά με τα τρόφιμα που έστειλαν. Στη σκηνή που πρέπει να μείνει ένα άτομο, μένουμε με 25 άτομα», είπε.
Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή του φονικού σεισμού
Ανατριχίλα προκαλούν βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από την στιγμή που τα 7,8 Ρίχτερ «χτυπούν» την Τουρκία και τη Συρία.
Το βίντεο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σείστηκε για 70 δευτερόλεπτα η γη.
Τα αυτοκίνητα κουνούνται σαν ψεύτικα, όπως και ένα κτίσμα που υπάρχει στο σημείο. Η καταγραφή σταματά απότομα, καθώς τα τελευταία δευτερόλεπτα η δόνηση γίνεται ακόμα πιο έντονη, με αποτέλεσμα να πέσει η κάμερα και να σπάσει.
Βίντεο από το Μαράς, τη στιγμή του μεγάλου σεισμού:
Συνελήφθη ο εργολάβος του «χάρτινου» πολυτελούς συγκροτήματος
Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει στην Τουρκία η οργή για τα κτήρια που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό .
Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα Παρασκευή (10/2), έναν από τους δύο εργολάβους συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών που διαφημιζόταν ως επείγιος παράδεισος και μετατράπηκε με το σεισμό σε επίγεια κόλαση, οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδες από τους ενοίκους του.
Πρόκειται για τον Μεχμέτ Γιασαρ Κοσκούν τον οποίο η αστυνομία μετά από πληροφορίες ότι θα διέφευγε στο Μαυροβούνιο, τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εργολάβος είχε στενές επαφές με τα κέντρα εξουσίας καθώς ήταν επικεφαλής του επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων ολόκληρης της Αντιόχειας με πρόσβαση στις υπηρεσίες ελέγχου για την ανέγερση κτηρίων.
Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και αυτή τη στιγμή κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομιου με εντολή της εισαγγελίας.
Το 12όροφο Renaissance Residence με 250 διαμερίσματα, βρισκόταν στη λεωφόρο Inonu στην Αντιόχει του Χατάι και καταστράφηκε στον σεισμό 7,7 Ρίχτερ.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1000 άνθρωποι θάφθηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.
Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.
«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.