Σενάριο χρηματοδότησης του Βόρειου Οδικού Αξονα της Κρήτης από ΑNFAs, SMPs

Ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι ένα από τα έργα που εξετάζεται να προταθούν στους θεσμούς για χρηματοδότηση από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου-Κωνσταντίνου Βολουδάκη για το θέμα.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ένα μεγάλο έργο υποδομών οδικών αξόνων, «έργο ζωής και πνοής για την Κρήτη». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε, αξιολογεί όλες τις επιλογές, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκπονήσει ένα πρόχειρο και ατελές σχέδιο, έναν κατ’ ουσίαν διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς καμία μελετητική ωριμότητα, με πρόσθετες δυσκολίες για τη δημοπράτησή του ως ενιαίο.

«Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας στην απάντησή του. «Ενα έργο το οποίο, βέβαια, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ως κυβέρνηση προσεγγίζουμε με μεθοδικότητα και ρεαλισμό το συγκεκριμένο έργο. Σύντομα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει στην απάντησή του ότι το σύνολο των SMPs και ANFAs ανέρχεται σε περίπου 5,1 δισ. ευρώ. Aυτό το ποσό είχε κατ’ αρχήν συμφωνηθεί να δίνεται, υπό προϋποθέσεις, ανά 6 μήνες, σε ισόποσες δόσεις, από τον Δεκέμβριο του 2018 και έως το πέρας της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή τον Μάιο του 2022, σε 8 δόσεις.

Συνεπώς, η κάθε εκταμίευση αναμένεται να είναι περίπου 640 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, θυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μόλις μία, το 2019, η οποία πήγε κατευθείαν για την αποπληρωμή χρέους. Η δεύτερη εκταμίευση αποφασίστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Αποφασίστηκε όμως επιπροσθέτως, για πρώτη φορά, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, να αξιολογηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ANFAs και SMPs για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας, σε συνεργασία με τους θεσμούς, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, «εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, αφού άλλωστε η ίδια ζήτησε και επέτυχε την ενσωμάτωση της σχετικής πρόβλεψης στην απόφαση. Σχεδιάζει, μεθοδικά και υπεύθυνα, πολιτικές προτεραιότητες, αναπτυξιακές κατευθύνσεις, ώριμα –προς ένταξη– έργα υποδομής. Ενα τέτοιο έργο, το οποίο τελεί υπό αξιολόγηση, είναι και αυτό του ΒΟΑΚ».

kathimerini.gr