ΣΕΒΤ: «Βλέπει» αποκλιμάκωση των τιμών για τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα, με βάση τα στοιχεία του


Αποκλιμάκωση των τιμών για τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα, σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν έντονα τους καταναλωτές δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο ΣΕΒΤ, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το μήνα Νοέμβριο οι τιμές στα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα, αφαιρώντας την επίπτωση του ελαιόλαδου, σημείωσαν πτώση -1,4%, μια τάση μείωσης τιμών η οποία παρατηρείται συστηματικά από τον Μάιο του έτους.

Σημειώνεται πως την ίδια τάση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Νοέμβριο, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 2,4% και την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να καταγράφει μείωση -0,7% έναντι του Οκτωβρίου, καθώς και ο Δείκτης Τιμών του ΙΕΛΚΑ με τις τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο να καταγράφουν πτώση κατά μέσο όρο -0,72% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023.

Τα στοιχεία από το ΙΟΒΕ, συνδυαστικά με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΕΛΚΑ, αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, τη δέσμευση της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών για συγκράτηση τιμών και στήριξη της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σηματοδοτούν την είσοδο σε μια περίοδο σταδιακής εξομάλυνσης των τιμών, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια και τη συμβολή του συνόλου του κλάδου τροφίμων και ποτών και του λιανεμπορίου, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα ιδίως για την κατηγορία επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων, εφόσον δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές των πρώτων υλών και άλλων βασικών κοστών.



enikonomia.gr