ΣΦΕΕ για το Σχέδιο της Κομισιόν: Διακυβεύεται ένας κλάδος υψηλής τεχνολογίας
Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία αναμένονται το προσεχές διάστημα, καθώς βρίσκεται σε διαβούλευση Σχέδιο της Κομισιόν, με το οποίο θα σπάει η πατέντα για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από τα 10 χρόνια στα 8.
Αποτέλεσμα της νέας κατάστασης, είναι Ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες να τάσσονται κατά του σχεδίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, που είναι η βιοφαρμακευτική βιομηχανία.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος- ο οποίος αποτελεί μέλος της EFPIA, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Βιομηχανιών- σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται ενδελεχώς στη νέα κατάσταση που θα προκύψει, τονίζοντας ότι το Σχέδιο αυτό της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από Ευρώπη, ενώ ο αριθμός αυτός σήμερα, είναι μόνο μια στις πέντε.
Αναλυτικά, η επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποιεί προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών Υγείας και Επικρατείας κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Αθανάσιο Πλεύρη και Άκη Σκέρτσο, έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Θα κληθείτε στις 9-10 Φεβρουαρίου για να εξετάσετε την απάντηση της Ευρώπης στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτό είναι πολύ άμεσο. Διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας με γνώμονα την έρευνα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα κλειδιά είτε να ξεκλειδώσει είτε να κλείσει την πόρτα στο μέλλον της. Στις 14 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει μια σημαντική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Συμφωνούμε με τις πρόσφατες παρατηρήσεις της Προέδρου von der Leyen στο Νταβός ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης και να κάνουμε την Ευρώπη πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία. Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουν τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού. Και γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα». Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ανησυχεί ότι οι επερχόμενες προτάσεις αντιβαίνουν σε αυτήν την ατζέντα.
Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ από οποιονδήποτε άλλο καινοτόμο τομέα με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε Ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας, επί του παρόντος 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.
Για την Ευρώπη, είναι μια απλή επιλογή. ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με κορυφαία ιατρική επιστήμη παγκοσμίως που υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας. ή μια συνεχής απώλεια επενδύσεων και ταλέντων, που παρασύρεται πέρα από τον Ατλαντικό ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την υπόσχεση ενός οράματος, φιλοδοξίας και πλαισίου πολιτικής που θα οδηγήσει αντί να πνίξει την ιατρική καινοτομία. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας δεν είναι νέος. Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από Ευρώπη. Αυτός, ο αριθμός είναι τώρα μόνο μια στις πέντε. Το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα.
Οι Βρυξέλλες κρατούν τα κλειδιά για την απελευθέρωση της υγείας, της καινοτομίας και του οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει τη δύναμη να ανακόψει τη ροή των επενδύσεων, αφήνοντας την Ευρώπη στην ανοιχτή αγκαλιά των ΗΠΑ και της Κίνας. Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερων για τους ασθενείς και ένα πιο υγιές μέλλον.
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε πραγματικά να λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ κ.κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χειμώνας καθώς και η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll.