ΣΦΕΕ: Η αύξηση των ανασφαλίστων επιβάρυνε το clawback

Αν και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια παραμένουν στενά για οποιαδήποτε αύξηση του ορίου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ή για την εξεύρεση ξεχωριστών κονδυλίων για εμβόλια και ανασφαλίστους, ο ΣΦΕΕ με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, αναφέρει τους λόγους αύξησης του clawback το 2019, εστιάζοντας στη δαπάνη των ανασφαλίστων.

Πέρυσι, το clawback του ΕΟΠΥΥ σκαρφάλωσε στα 800 εκατ. ευρώ από 572 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40%. Την αύξηση αυτή, που προκύπτει εξαιτίας της υπέρβασης του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) την αποδίδει, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση του αριθμού των ανασφαλίστων, το κόστος των οποίων ανήλθε στα 276 εκατ. από 225 εκατ. το 2018.

Οπως επισημαίνεται, στις 9 Μαρτίου του 2019 νομοθετήθηκε το δικαίωμα των ιδιωτών γιατρών να συνταγογραφούν φάρμακα σε ανασφαλίστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε αύξηση των ΑΜΚΑ των πολιτών που τους έχει χορηγηθεί φαρμακευτική κάλυψη. Μέχρι πρότινος, το δικαίωμα αυτό γινόταν μέσω γιατρών του Δημοσίου.

Αυτή η αλλαγή οδήγησε, σύμφωνα πάντα με τον ΣΦΕΕ, στην αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης αλλά και στο clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες στο Δημόσιο. Σημειώνει μάλιστα ότι για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τον Ιανουάριο του 2019 είχε καταγραφεί συνταγογράφηση σε 396.006 ΑΜΚΑ ανασφαλίστων, όταν τον Μάιο του 2019 αυξήθηκαν σε 600.679 ΑΜΚΑ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι πολυεθνικές μέσω του ΣΦΕΕ όσο και οι ελληνικές μέσω της ΠΕΦ, έχουν αντιπροτείνει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό κονδύλι πρόνοιας για την κάλυψη των ανασφαλίστων, προκειμένου να εξαιρεθούν από το κονδύλι που αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πρόταση προς το παρόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ κάνει αναφορά και στην ανάγκη εξυγίανσης της θετικής λίστας στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. βιταμίνες), ενώ σε άλλη επιστολή σχολιάζει και την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Ενώ τονίζει ότι στηρίζει ένα τέτοιο μέτρο, την ίδια ώρα ζητεί να προσδιοριστεί πόσο κοστίζει αυτή η παροχή και από πού θα καλυφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διαφορά αυτή καλούνται να αποδώσουν οι εταιρείες στο κράτος μέσω του clawback.

kathimerini.gr