Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για Τέμπη & τον θάνατο της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους
Τα ντοκουμέντα που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν, τόσο για την ανεπάρκεια των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και για την αγριότητα της επίθεσης, η οποία πέρα από την αντίδραση της κοινωνίας έχει προκαλέσει και πολιτική διαμάχη.
«Καρατομήθηκαν αυτοί που έπρεπε»
«Το προχθεσινό περιστατικό μάς ξάφνιασε, ήταν κάτι το οποίο δεν έπρεπε να συμβεί γιατί βρισκόντουσαν οι άνθρωποι δίπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας του ΥΠΡΟΠΟ είναι η ενδεδειγμένη, καρατομήθηκαν αυτοί που έπρεπε να καρατομηθούν, όμως δεν πρέπει να μείνουνε εκεί», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
«Βγήκαμε με σημαία μας αυτά τα θέματα της καθημερινότητας και οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια. (…) Θα δεχθώ την κριτική, είναι εύλογη, χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, δε θέλω όμως να ακυρώσω μια συνολική προσπάθεια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης και κόσμο έχει βγάλει και φαίνεται στους δρόμους, και προσπάθεια σοβαρή έχει κάνει και σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, πάνω από 53.000 γυναίκες έχουν ενημερωθεί και έχουν βοηθηθεί από τα ειδικά κέντρα που υπάρχουν. Για να μην ωραιοποιούμε όμως καταστάσεις, έχουμε δρόμο σε αυτά τα θέματα και οφείλουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα να τα ολοκληρώσουμε. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει κάνει προσπάθεια, έχει περγαμηνές στον χώρο της προστασίας του πολίτη, ας τον αφήσουμε να προχωρήσει το έργο του».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Παίζει μεγάλο ρόλο το ανθρώπινο λάθος. Μην παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τις θέσεις τις οποίες έχουν, είναι μια κυρίαρχη κουλτούρα και, αν θέλετε, κάποιες πολιτικές δυνάμεις που δε θέλουν τον έλεγχο του ευρύτερου δημόσιου υπάλληλου, φέρουν και αυτοί ευθύνη».
«Δεν πάνε καλά τα πράγματα»
«Βρισκόμαστε σε μια κάθετη πτώση της ελληνικής κοινωνίας. Είναι η πρώτη, σε ζωντανή μετάδοση, δολοφονία ενός ανθρώπου, και μάλιστα έξω από αστυνομικό τμήμα. Δεν πάνε καλά τα πράγματα», λέει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης στις 12 Μαρτίου, παρουσία του δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ανακοίνωσε τη δημιουργία και δεύτερου αστυνομικού τμήματος ενώ δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Στον ίδιο δήμο, ενώ λειτουργούσε ένα ΑΤ, γιατί έφτιαξε δεύτερο αστυνομικό τμήμα; Για πολιτικούς λόγους επειδή εκεί εκλέγεται; Το ΑΤ πώς το επάνδρωσε; Βγάζοντας τους αστυνομικούς των Αγίων Αναργύρων, βάζοντας τους μισούς στο ΑΤ Καματερού και άρα δημιουργώντας δύο υποστελεχωμένα ΑΤ ή πήραν αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες της Αττικής; Έχει αδυναμία (σ.σ. ο κ. Χρυσοχοΐδης) επιτελικής λειτουργίας».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Μια κοπέλα, ενώ τα έκανε όλα σωστά κατά τα λοιπά, δολοφονήθηκε σε live μετάδοση. Αν αυτό δεν είναι ευθύνη του κ. Χρυσοχοΐδη, απορώ ποιανού είναι. Θέλουν να ρίξουν την ευθύνη μόνο στους αστυνομικούς οι οποίοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Τι εκπαίδευση είχαν αυτοί οι αστυνομικοί;».
«Υπάρχει θέμα στην εκπαίδευση των αστυνομικών»
«Το βέβαιο είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει αριθμό στελεχών επαρκή. Είναι από τις πρώτες χώρες σε αναλογία αστυνομικών ανά χίλιους κατοίκους η Ελλάδα, άρα το πρόβλημά μας δεν είναι γενικά ο αριθμός των αστυνομικών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος.
«Το πρόβλημά μας είναι ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται κατανεμημένοι λάθος, πολλοί από αυτούς σε αλλότρια καθήκοντα και όχι στα πραγματικά αστυνομικά καθήκοντα που θα έπρεπε να ασκούν για να προστατεύουν τον πολίτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα το διορθώσει αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχει διορθώσει τίποτα. Υπάρχει σαφώς θέμα ελλείψεων στην εκπαίδευση των αστυνομικών που επιτείνονται ακόμη περισσότερο με τα μπαλώματα που γίνονται».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Υπάρχει και ένα θέμα με το νομικό πλαίσιο. Θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις. Το ‘γυναικοκτονία’ το συζητάμε. Εγώ θα έβλεπα πιο αποτελεσματικό να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του να υπάρξει ένα ειδικό ένδικο βοήθημα για άτομα τα οποία έχουν δεχτεί παρενόχληση, μια μορφή ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία να δικάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο. (…) Δευτερεύοντος είναι το θέμα προσώπου, κυρίως είναι θέμα νοοτροπίας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή είπε πολλά λόγια αλλά δεν κάνει πράξεις».
«Θλίψη & οργή»
«Θλίψη, οργή για τη δολοφονία της Κυριακής και πολύ περισσότερο για την στάση των Αρχών και την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που έχεις, για παράδειγμα, μια ικανότατη αστυνομία την επόμενη ημέρα της δολοφονίας, που είναι απόλυτα ετοιμοπόλεμη και με πολλαπλάσιες δυνάμεις έξω από το αστυνομικό τμήμα στη συγκέντρωση των φορέων και των συλλόγων γυναικών», λέει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.
«Έχουμε αυτήν την ετοιμοπόλεμη Αστυνομία και την ίδια ώρα αδιάφορη, αδίστακτη, αναποτελεσματική όταν έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Εδώ υπάρχει μια συνολικότερη πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήθηκε. (…) Βεβαίως χρειάζεται και εκπαίδευση και προσωπικό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με τον προσανατολισμό της Αστυνομίας. Χρειάζεται μια στήριξη και μια εκπαίδευση αυτών των αστυνομικών».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Απέναντι σε όλα αυτά, χρειάζονται δομές, χρειάζεται στήριξη και όλα αυτά τα βλέπουν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ως κόστος και γι’ αυτό διαμορφώνονται έτσι και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Για τα Τέμπη
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και για το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς έφοδο σε κτίρια και εγκαταστάσεις του ΟΣΕ έκαναν την Τρίτη το βράδυ αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, μετά από παραγγελία του εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, σχεδόν 10 ημέρες μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» για τη μονταζιέρα στο ηχητικό ντοκουμέντο των διαλόγων της μοιραίας νύχτας.
«Αυτό έγινε κατ’ εντολή της εισαγγελίας. Εδώ πέρα η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της όπως αυτή κρίνει και νομίζει καλύτερα», τόνισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
«Αν η Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη, έκρινε ότι πρέπει να γίνει σε αυτό το στάδιο, είναι δικό της θέμα. Ας κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της ανεμπόδιστη και χωρίς παρεμβάσεις».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπάρκας σημειώνει:
«Η χθεσινή έφοδος της Αστυνομίας στον ΟΣΕ επιβεβαιώνει το πρωτοσέλιδο του ‘Βήματος’ που λέει ότι όλοι είχαν το μονταρισμένο υλικό. Και εδώ γεννάται το ερώτημα ποιος και για ποιον λόγο θέλει να οδηγήσει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών σε λάθος πορεία. Εδώ έχουμε σοβαρά ποινικά παραπτώματα».
Για το θέμα, ο Κώστας Χρυσόγονος λέει:
«Εδώ έχουν συμβεί πολύ παράξενα πράγματα. Η έφοδος που έγινε στον ΟΣΕ έπρεπε να είχε γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου 2023, αυτό λέει η κοινή λογική. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κάτι πονηρό συνέβη. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου, η κυβέρνηση έστειλε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος επί τόπου, στην σκηνή του δυστυχήματος, ο οποίος επόπτευσε, έδωσε εντολή, δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε, για να γίνουν διευθετήσεις και επεμβάσεις στον χώρο της τραγωδίας. Αυτό είναι παράνομο».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδάκης σημειώνει:
«Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με το γεγονός ότι ακόμα ψάχνουμε ποια είναι τα αυθεντικά ηχογραφημένα μετά από έναν χρόνο. Αναζητούνται τα χώματα σε ιδιόκτητο οικόπεδο μετά από έναν χρόνο. Όλα αυτά δείχνουν και ευθύνες συγκάλυψης για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της συγκάλυψη και της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γιατί έχουν και αυτές τις δικές τους ευθύνες, είναι το άρθρο 86 και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Υπάρχει πολιτική κόστους – οφέλους που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση».