Σιβηρία: «Παγωμένη Κόλαση ΙΚ-3» – Η διαβόητη φυλακή που πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι


Στη φυλακή αυτή κρατούνται μόνο όσοι κατηγορούνται για τα χειρότερα εγκλήματα στη Ρωσία.

Το περιβόητο σωφρονιστικό ίδρυμα ονομάζεται IK-3 και έχει το προσωνύμιο «Πολικός Λύκος». Βρίσκεται στην κωμόπολη Χαρπ που σημαίνει Βόρειο Σέλας.

Είναι αρκετά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι υπερβολικά σκληρές. Πριν από λίγο καιρό ο Αλεξέι Ναβάλνι περιέγραφε τις συνθήκες της φυλακής σε ακρόαση στο δικαστήριο.

«Η πραγματικότητα της φυλακής είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ κρύο μέρος. Ξέρετε γιατί παίρνουν εφημερίδες εκεί; Για να σκεπάζονται. Επειδή, και αναφέρομαι στο δικαστήριο τώρα, είναι πολύ πιο ζεστά να κοιμάσαι κάτω από μία εφημερίδα για παράδειγμα παρά χωρίς αυτήν. Και απλά χρειάζεσαι την εφημερίδα για να μείνεις ζεστός».

Είναι κανόνας οι δεσμοφύλακες της ρωσικής φυλακής να εφαρμόζουν τη συλλογική τιμωρία.

Τον χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου και πολλές φορές στους μείον 40, οι τρόφιμοι τιμωρούνται για τις παραβάσεις άλλων και τους βάζουν να στέκονται ακίνητοι στο ύπαιθρο χωρίς παλτό.

Όσοι δεν τα καταφέρνουν περιλούζονται με κρύο νερό. Βασανιστήρια υπάρχουν και το καλοκαίρι. Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να γδυθούν μέχρι τη μέση ενώ τους επιτίθενται σμήνη κουνουπιών.

Οι ξυλοδαρμοί των τροφίμων είναι καθημερινό φαινόμενο, ιδιαιτέρως στα σωφρονιστικά ιδρύματα με καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

Οι κρατούμενοι συχνά κακοποιούνται από κρατούμενους φιλικούς προς τη διοίκηση με την ελπίδα να κερδίζουν την εύνοια της.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε τεθεί 27 φορές στην απομόνωση τους τελευταίους μήνες και είχε να δει το φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, στον Αρκτικό Κύκλο το ηλιακό φως διαρκεί μόλις 3 ώρες το 24ωρο.

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει τρία χρόνια βασανιστηρίων.

Από το 2022, ο επικριτής του Πούτιν είχε περάσει περίπου 300 ημέρες στην απομόνωση και μετά από κραυγές διαμαρτυρίας πριν από λίγες εβδομάδες του επέτρεψαν μια καθημερινή βόλτα μέχρι ένα κοντινό κελί όπου το πάτωμα ήταν καλυμμένο με χιόνι.

Ο άλλος μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο Μιχαΐλ Χοντορκόφσκι, είναι σίγουρος πως πίσω από τον θάνατο του Ναβάλνι βρίσκεται ο Ρώσος ηγέτης.

«Χωρίς καμία αμφιβολία. Αν ο αρχηγός της χώρας πρώτα δηλητηριάζει τον αντίπαλό του, μετά τον φυλακίζει και μετά τον στέλνει στον μακρινό βορρά. Και ξαφνικά ο αντίπαλός του πεθαίνει, έχοντας εμφανιστεί ως ένας υγιής άνθρωπος στην οθόνη του δικαστηρίου την προηγούμενη μέρα, τότε η εκδοχή ότι συνέβη τυχαία και ότι κανείς δεν φταίει γι’ αυτό, δεν στέκει].

Ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του την κριτική που άσκησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέρασε τις τελευταίες μέρες του στην Παγωμένη Κόλαση ΙΚ-3.



Πηγή