Σκαλίζεις τη μύτη σου; Οι κρυφοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις


Δεν είστε ο μόνος που σκαλίζει τη μύτη του. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί να έχει αφάνταστες συνέπειες. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια νέα θεωρία ότι το σκάλισμα της μύτης συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λένε οι επιστήμονες και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Η ιδέα ότι το να σκαλίζει κανείς τη μύτη του μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου φαίνεται να έχει κάποια βάση σε πρόσφατη έρευνα. Ερευνητές από το Institute of Service Medical Sciences στο Πακιστάν και την Hamad Medical Corporation στο Κατάρ υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια που μεταφέρονται από τα χέρια στη μύτη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή αυτή θα μπορούσε να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρινική κοιλότητα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για τα βακτήρια που μεταφέρονται από τα χέρια. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένιση που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν και η σχέση αυτή βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, υπάρχουν απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι σημαντικό για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών που εισέρχονται στη μύτη. Η χρήση απολυμαντικών χεριών είναι επίσης αποτελεσματική, ειδικά εάν το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο.

Συνιστάται επίσης να κρατάτε τα χέρια μακριά από τη μύτη, ειδικά αν τα χέρια δεν έχουν πλυθεί πρόσφατα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλατούχο διάλυμα για να διατηρηθούν οι ρινικές διόδους καθαρές και να μειωθεί η συσσώρευση μικροβίων.

Η σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ένας νέος τομέας έρευνας και οι επιστήμονες διερευνούν την ακριβή σχέση και τους μηχανισμούς. Στο μέλλον, θα γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και πώς μπορεί να προληφθεί.



Πηγή