Σκυλακάκης: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με κριτήριο τη μείωση τζίρου


«Τα επόμενα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα στοχεύουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου. Θα ενισχύσουμε οικονομικά όπου υπάρχει μεγαλύτερο πλήγμα από την διάρκεια τις κρίσης από τη πανδημία του κορονοϊού». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα σχετικά με τη στήριξη και ενίσχυση ειδικά της Δυτικής Αττικής που, όπως είπε, έχει δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown, λόγω της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει μετά τις 16 Μαρτίου.

«Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού διήρκησε πολύ. Μέχρι τέλη του 2020 μας κόστισε 20 δισ. ευρώ και συνεχίζει δυστυχώς να μας κοστίζει όσο παρατείνεται το lockdown. Δική μας πεποίθηση είναι ότι με το άνοιγμα, μετά τις 16 Μαρτίου, του λιανεμπορίου, θα μπορέσει να ανακάμψει η κατανάλωση και τότε θα δούμε ποια πρόσθετα μέτρα θα πάρουμε για να κρατήσουμε βιώσιμες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε την «ανάγκη ειδικής μέριμνας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής που είναι κυρίως βιομηχανική περιοχή, μετά το καθολικό lockdown», ενώ σημείωσε ότι «μόλις το 3% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) 2 μέχρι σήμερα».

«Μπορεί στην ίδια περιοχή μια επιχείρηση να πηγαίνει καλύτερα και μία άλλη άσχημα, γι’ αυτό επιλέξαμε την ατομική προσέγγιση. Αυτή η κρίση είναι κατά κύριο λόγο κρίση υπηρεσιών, όπως τουρισμός και εστίασης και δεν επηρεάζει πολύ βαρύτερα τις βιομηχανικές περιοχές», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Τα μέτρα που χρησιμοποιούμε, είναι προσαρμοσμένα ώστε μια περιοχή, όταν έχει απώλεια τζίρου, να έχει οικονομική στήριξη με βάση αυτό. Το κύριο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ότι δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ για αυτό και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων και χρησιμοποιούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή» επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης. Επίσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί 145.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μόνο 4.500 αυτοαπασχολούμενοι καλύφθηκαν από τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στη περιοχή της Δυτικής Αττικής θα είναι πολύ μεγάλες μετά το τέλος του lockdown.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή