«Σμήνος» κεραυνών σε Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες προκάλεσε νέες εστίες φωτιάς
Κεραυνοί χτυπούν τα δένδρα και προκαλούν φωτιές.
Στο Γραμματικό κάτοικοι τραβούν βίντεο. Βλέπουν πως βρέχει, όμως η φωτιά δεν σβήνει. Το ίδιο και στην Άνδρο.
Η αιτία; Το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας, όπως το αποκαλούν οι μετεωρολόγοι επισκέφθηκε την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες προκαλώντας νέες εστίες φωτιάς, κινητοποιώντας την Πυροσβεστική και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης.
Ξηρές καταιγίδες σημειωθήκαν στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.
Σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών έπεσαν από περισσότεροι από 300 κεραυνοί. Από το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας δημιουργήθηκαν εστίες πυρκαγιάς στο Γραμματικό, στο Σούλι και τον Βαρνάβα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ξηρής καταιγίδας
Η ξηρή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει σήμερα, να καίει μέσα στο δένδρο για αρκετό διάστημα και να εκδηλωθεί 2-3 μέρες αργότερα.
Το νερό της βροχής μπορεί να τη σβήσει μόνο αν η φωτιά έχει προκληθεί σε μεγάλο υψόμετρο.
Δεν υπάρχουν πολλές εστίες, όπως στις περιπτώσεις εμπρησμού.
Στην Ελλάδα μόλις το 5% των πυρκαγιών προέρχεται από ξηρές καταιγίδες, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ που το 25% των πυρκαγιών προέρχεται από κεραυνούς.
Τεράστια καταστροφή
Το μέγεθος της καταστροφής από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, όπως αποτυπώνεται και από τον δορυφόρο, είναι τεράστιο,
Συγκεκριμένα, στον Έβρο αποτυπώνεται πως έχουν καεί 261.000 στρέμματα δάσους και 250.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων, ενώ στην Πάρνηθα έχουν πληγεί 28.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων και 12.000 στρέμματα δασών.
Πλέον, ο μεγάλος φόβος όλων είναι οι πλημμύρες που θα έρθουν τον χειμώνα.
Σύμφωνα με δασοπόνους, η δασική στάχτη θα μπορούσε ιδανικά να ανακυκλωθεί ως λίπασμα για την καινούργια βλάστηση, καταλήγει όμως στα ρέματα με πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.