SolarWinds: Αμερικανικά αντίποινα στη Ρωσία για τη «μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών»
Η κυβερνοεπίθεση που σάρωσε πέρυσι την αμερικανική κυβέρνηση και εργολάβους του αμερικανικού στρατού είναι ο κύριος λόγος που η Ουάσιγκτον επιβάλει νέες διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, βυθίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών σε ψυχροπολεμικά επίπεδα.
Η αμερικανική κυβέρνηση, αναφέρει η Washington Post, θα κατηγορήσει επίσημα την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών SVR για την λεγόμενη υπόθεση SolarWinds, στην οποία παραβιάστηκαν τα δίκτυα τουλάχιστον 18.000 επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.
Θύμα έπεσε και η Microsoft, της οποίας ο πρόεδρος Μπραντ Σμιθ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη επίθεση που έχει δει ποτέ ο κόσμος».
Μπαράζ επιθέσεων
Χάκερ που φέρονται να δρούσαν για λογαριασμό της Κίνας φύτεψαν κακόβουλο κώδικα σε μια ενημέρωση του λογισμικού της SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις και εταιρείες για τη διαχείριση των δικτύων τους. Οι εισβολείς παρακολουθούσαν για μήνες τα δίκτυα των πελατών της εταιρείας πριν γίνουν αντιληπτοί.
Η Microsoft είχε τότε παραδεχτεί ότι οι εισβολείς υπέκλεψαν τον πηγαίο κώδικα προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Exchange. Τέσσερα κενά ασφάλειας στο Exchange αξιοποιήθηκαν λίγο αργότερα σε νέο γύρο κυβερνοεπιθέσεων, πίσω από τις οποίες βρίσκονταν «χάκερ της Κίνας», σύμφωνα με τη Microsoft.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του την Τετάρτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε μεν τον Ρώσο πρόεδρο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, πρόσκληση στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα η Μόσχα, παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι οι μυστικές ρωσικές επιχειρήσεις σε αμερικανικό έδαφος δεν θα γίνουν δεκτές.
Εκτός από την υπόθεση Solar Winds, οι νέες κυρώσεις αφορούν επίσης τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και 2020, την κατάσταση στην Κριμαία.
Κυρώσεις και μυστική επιχείρηση;
Το εκτελεστικό διάταγμα που αναμένεται να υπογράψει ο Μπάιντεν απαγορεύει σε αμερικανικά οικονομικά ιδρύματα να αγοράζουν ομόλογα της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει την εξυπηρέτηση του ρωσικού κρατικού χρέους.
Απελαύνονται επίσης δέκα Ρώσοι διπλωμάτες, ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούντται ότι προσέφεραν αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν στρατιώτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, από τα εδάφη του οποίου θα αποχωρήσουν τελικά έως τις 11 Σεπτεμβρίου τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα, όπως ανακοίνωσε ο Μπάιντεν αργά την Τετάρτη.
Ακόμα, ρωσικές εταιρείες θα κατηγορηθούν επίσημα ότι συνέδραμαν στις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ και 30 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κατονομαστούν ως παράγοντες στις προσπάθειες παρέμβασης στις ρωσικές εκλογές.
Τα αμερικανικά αντίποινα είχαν προαναγγείλει στις αρχές Μαρτίου οι New York Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι κυρώσεις θα συνοδευτούν από «μια σειρά μυστικών ενεργειών εναντίον ρωσικών δικτύων, οι οποίες θα είναι εσκεμμένα προφανείς στον πρόεδρο Πούτιν και τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του, αλλά όχι στο ευρύτερο κοινό».