Σολτς για ενεργειακό: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις στην Πράγα»

Το γεγονός ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας συνέβαλε προς την κατεύθυνση της επίτευξη ενός κοινού τόπου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επιβεβαίωσε μέσω των δηλώσεών του ο Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος, που βρέθηκε στο «στόχαστρο» των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ για το πακέτο επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο καθώς και για την άρνηση υιοθέτησης των προτάσεων άλλων χωρών, δήλωσε ότι «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σχετικά με τα μέτρα που συζητά.

Ειδικότερα, ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε της απόφασης για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υιοθετεί τη «γραμμή» των κοινών προμηθειών σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του «μηχανισμού αλληλεγγύης» -δηλαδή κοινών δαπανών για το φυσικό αέριο- παρέπεμψε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε.


πηγή