Σωτηρία των κοραλλιών με «εξωσωματική γονιμοποίηση»



Λευκασμένα, νεκρά κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στα ανοικτά της πολιτείας του Κουίνσλαντ, τον Απρίλιο του 2017.

ΚΑΜΠΕΡΑ. Το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο πρόγραμμα αποκατάστασης των κοραλλιών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία εγκαινίασε επιστημονική ομάδα, η οποία ελπίζει ότι η μέθοδός της θα δώσει το έναυσμα για τη σωτηρία κοραλλιών σε όλο τον κόσμο. Το φιλόδοξο σχέδιο ονομάστηκε περιπαικτικά από συναδέλφους των εμπλεκομένων σε αυτό «Εξωσωματική γονιμοποίηση για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο».

Ο καθηγητής Πίτερ Χάρισον, του Πανεπιστημίου Σάδερν Κρος, λέει ότι οι ερευνητές συλλέγουν εκατομμύρια αυγά και σπέρμα κοραλλιών, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κορύφωσης της διαδικασίας αναπαραγωγής, που σημειώνεται αυτή την περίοδο στα ανοικτά της Αυστραλίας.

«Για πρώτη φορά, θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε εκατομμύρια αυγά και σπέρμα, χάρη σε ειδικές συσκευές που κατασκευάσαμε και αναπτύξαμε ανοικτά του Υφάλου Μορ στο Κερνς», λέει ο καθηγητής Χάρισον.

Η επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι η μέθοδός της αφορά την καλλιέργεια μικροσκοπικών κοραλλιών σε πλωτές εξέδρες. Οταν τα κοράλλια φθάσουν τη μία εβδομάδα ηλικίας, θα δεχθούν το αποθηκευμένο σπέρμα και, αφού γονιμοποιηθούν με αυτό, θα «μεταφυτευτούν» στα πιο κατεστραμμένα σημεία του υφάλου. Σκοπός της ομάδας των ωκεανογράφων είναι να επαναφέρουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη από τη μαζική λεύκανση και τον θάνατο των κοραλλιών το 2016 και το 2017.

«Τα δύο αυτά περιστατικά λεύκανσης προκάλεσαν τον θάνατο του 50% των κοραλλιών του Μεγάλου Υφάλου της Αυστραλίας. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για κάθε κοραλλιογενές σύστημα στον κόσμο, εφόσον δεν επιτύχουμε να διαχειριστούμε την κλιματική αλλαγή. Χάσαμε τόσα πολλά κοράλλια τα τελευταία δύο χρόνια, που η αναπαραγωγή τους καθίσταται δύσκολη, και για αυτό θα χρειαστούμε εκατομμύρια τεχνητά γονιμοποιημένα “νεογνά” για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά», λέει ο καθηγητής Χάρισον. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας στην Αυστραλία, που θεωρούν φέτος πολύ πιθανή την εκδήλωση φαινομένου Ελ Νίνιο, με αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, καθιστούν τη λήψη άμεσων μέτρων επιτακτική.

«Η ανάληψη δράσης, όπως η “εξωσωματική κοραλλιών”, είναι επείγουσα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για Ελ Νίνιο φέτος, τότε ένα νέο φαινόμενο μαζικής λεύκανσης κοραλλιών είναι ιδιαίτερα πιθανό», λέει ο επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου Ντέιβιντ Ουέικενφελντ.

«Αυτή τη στιγμή, ο ύφαλος παλεύει να επιβιώσει. Είναι τραυματισμένος, αλλά δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Μην ξεχνάτε πόσο ανθεκτικός είναι, άλλωστε. Αν, όμως, συνεχίσουμε χωρίς να αλλάξει κάτι, δεν θα μπορούμε πια να κάνουμε τίποτε, ούτε σε τοπικό, αλλά ούτε και σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο για να σώσουμε τα κοράλλια της Γης», λέει ο Ουέικενφελντ.



Πηγή