Σουδάν: Εκατοντάδες νεκροί & χιλιάδες τραυματίες από τον εμφύλιο – Αγωνία για τους Έλληνες
Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες
Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και την παραστρατιωτική οργάνωση «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», η αγωνία κορυφώνεται και για τους περίπου 15 Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.
«Η κατάσταση αυτήν την στιγμή έχει ενταθεί, δυστυχώς. Είναι χειρότερα από ότι χθες. Δεν υποχωρεί καμία από τις δύο πλευρές και φαίνεται πως θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμα. Είναι 15 άτομα όλων των ηλικιών, Έλληνες Ορθόδοξοι, Σουδανοί και Αιθίοπες. Γιατί τώρα δεν μπορείς να ανοίξεις ούτε την πόρτα. Κινδυνεύεις ακόμα και να ανοίξεις την πόρτα. Δεν μπορείς να βγεις έξω. Πρέπει να είσαι μέσα στο κτίριο», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββας.
Οι δύο Έλληνες τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο, η κατάστασή τους όμως δεν εμπνέει ανησυχία.
«Μίλησα με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων που είναι στο νοσοκομείο, το Φιντέλ, και λόγω της καταστάσεως, δεν μπορεί να μετακινηθεί κόσμος, επειδή γίνονται μάχες στους δρόμους», σημείωσε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει θέσεις – κλειδιά στην πόλη και αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα. Σχεδόν 100 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες, πάνω από 1.100 έχουν τραυματιστεί.
Οι δύο στρατηγοί που μάχονται, ο αρχηγός του στρατού Αλ Μπουράν και ο αρχηγός της πολιτοφυλακής Χεμέντι, ήταν κάποτε σύμμαχοι και ανέτρεψαν μαζί τον πρόεδρο Μπασίρ.
Τώρα πολεμούν, διαφωνώντας κυρίως για το πώς πρέπει να γίνει η μετάβαση στη δημοκρατία για τη χώρα.
Κάτοικοι του Χαρτούμ καταγράφουν με τα κινητά τους τα δραματικά γεγονότα στην πόλη τους.
«Η κατάσταση στο Σουδάν είναι πραγματικά κρίσιμη. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμα. Όπως ακούτε τώρα, οι πυροβολισμοί είναι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά μας».
Σε δραματική κατάσταση τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ «πλημμύρισαν» με θύματα των επιθέσεων και πλέον αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε αίμα, φάρμακα και ιατρικά εφόδια.
Οι διακοπές στο νερό και το ρεύμα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο εφιαλτική.