Σουδάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες από τις σφοδρές μάχες


Η πρωτεύουσα Χαρτούμ, το επίκεντρο των μαχών, έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό την ώρα που οι άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Η δεύτερη κατάπαυση του πυρός 24ων ωρών που συμφωνήθηκε το απόγευμα από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί. Ο ήχος που στοιχειώνει το Χαρτούμ εδώ και τέσσερις ημέρες, που μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στον εθνικό στρατό του Σουδάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Οι δυο πλευρές, ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν, Abdel Fattah al-Burhan και ο διοικητής των παραστρατιωτικών, Mohamed Hamdan Dagalo, κατηγορούν ο ένας τον άλλο για την ένοπλη βία.

«Θα πάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καλό της χώρας; Είναι πιθανό. Αν οι διαπραγματεύσεις κάνουν καλό στην χώρα μας», δήλωσε ο στρατηγός του Εθνικού στρατού του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν.

«Χθες υπήρξε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν την τήρησε. Μπορείτε να ακούσετε αυτή τη στιγμή τις προσπάθειες να εισέλθουν στο αρχηγείο του στρατού. Τις επιθέσεις με όλμους. Χρησιμοποιούν την ανθρωπιστική κατάπαυση για να κάνουν επιθέσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της Παραστρατιωτικής Οργάνωσης RSF, Χαμντάν Νταγκάλο.

180 νεκροί – 2.000 τραυματίες

Οι νεκροί από τις εχθροπραξίες έχουν ξεπεράσει τους 180. Οι τραυματίες φτάνουν τους 2.000.  Κάποιοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κίνδυνο της ζωής τους.

«Φεύγουμε από την πόλη και κατευθυνόμαστε προς τον τόπο καταγωγής μας. Περιμένουμε τη ανακοίνωση της νίκης από τον σουδανικό στρατό», είπε ένας κάτοικος του Χαρτούμ.

Εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια πόλη χωρίς νερό και ρεύμα.

«Πάω να βρω κάποιο μέρος με ρεύμα. Και κάνω ωτοστόπ τώρα. Για να δούμε πώς μπορώ να βρω όχημα. Κανείς δεν θα σταματήσει γιατί ήδη όλοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι και να μοιραστούν τρόφιμα και φάρμακα στα νοσοκομεία.

«Το δεχτήκαμε αυτό για 24 ώρες μόνο, λόγω της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι του Χαρτούμ, όπου η μετακίνηση είναι δύσκολη, τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό δεν υπάρχουν», είπε ο διοικητής του στρατού του Σουδάν, Σαμς Καμπάσι.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή τη φορά θα τηρηθεί.



Πηγή