Σουδάν: Προσπάθειες να φύγουν όσο περισσότεροι γίνεται από τη φλεγόμενη χώρα
Από χθες τα μεσάνυχτα έχει ξεκινήσει μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αξιοποιηθεί το παράθυρο της τριήμερης κατάπαυσης πυρός που συμφώνησαν στρατός και παραστρατιωτικοί. Η εκεχειρία βέβαια είναι εύθραυστη καθώς τα σποραδικά πυρά δεν έχουν σταματήσει.
Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Να φύγουν όσοι περισσότεροι γίνεται από το Σουδάν μέσα στις 72 ώρες που ισχύει η κατάπαυση πυρός. Άλλοι με αεροπλάνα, άλλοι με καράβια προσπαθούν να φύγουν από την χώρα.
Παρά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τα σποραδικά πυρά δεν έχουν σταματήσει.
«Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Ακούσαμε πυροβολισμούς, αεροπλάνα μαχητικά MiG, που βομβάρδιζαν ορισμένες γειτονιές πολύ κοντά στο σημείο που περνούσαμε», δήλωσε ο πρέσβης Ελβετίας στο Σουδάν, Κρίστιαν Βίντερ.
Οι περισσότεροι άμαχοι φεύγουν προς την Αίγυπτο, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία, την Σαουδική Αραβία, το Τσαντ και κυρίως το Τζιμπουτί. Ορισμένοι παλεύουν μόνοι τους να ξεφύγουν από τις μάχες.
«Αυτήν τη στιγμή, βρίσκομαι στο Πορτ Σουδάν. Φτάσαμε εδώ χθες το απόγευμα μετά από σχεδόν 26-28 ώρες ταξίδι από το Χαρτούμ», είπε μία κάτοικος Χαρτούμ.
Οι πρώτοι Ιταλοί υπήκοοι που έφυγαν από το Χαρτούμ, φτάνουν στην Ρώμη.
-Ήταν επικίνδυνο να επιστρέψετε;
-Ναι. Υπήρχαν μπλόκα.
Η Γαλλία απομάκρυνε 538 άτομα
Η Γαλλία έχει απομακρύνει τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες ανθρώπους, όχι μόνο Γάλλους υπηκόους.
«Συνολικά 538 άτομα, εκ των οποίων 209 Γάλλοι υπήκοοι, απομακρύνθηκαν με την επιχείρηση ‘’Τοξότης’’. Καθώς και πολλοί υπήκοοι εταίρων μας. Κυρίως Αφρικανοί που ζήτησαν τη βοήθειά μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Από τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο μεταγωγικά του στρατού πάνε στο Σουδάν για να απομακρύνουν περίπου 4 χιλιάδες Βρετανούς υπηκόους. Όμως, οι Βρετανοί θα πρέπει να φτάσουν με δικά τους μέσα μέχρι το στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Χαρτούμ με κίνδυνο της ζωής τους.
«Φυσικά, είναι αδύνατο να ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η ευκαιρία», είπε υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.
Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στο Σουδάν, με την ελπίδα η κατάπαυση του πυρός να εξελιχθεί σε εκεχειρία μεταξύ των εμπολέμων.