Σούπερ μάρκετ: Αυτά είναι τα μέτρα κατά της ακρίβειας που παρατείνονται μέχρι τέλος του έτους-Πώς θα πέσουν οι τιμές στα προϊόντα σύμφωνα με τον Θεοδωρικάκο
Τη μείωση των τιμών στα προϊόντα και τα περιθώρια κέρδους τους αναμένεται ζητήσει τις επόμενες ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων κατά τη συνάντηση τους.
Μάλιστα ο υπουργός θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπου υπάρχει το ζήτημα της πώλησης προϊόντων τους σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες χώρες.
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχει δύο κρίσιμες αποστολές που αφορούν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας: η πρώτη είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών και ασφαλώς την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν στην αγορά» είπε νωρίτερα ο Θεοδωρικάκος.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον υπουργό( εν. Θεοδωρικάκο) «και όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.
Θέλω να επαναλάβω, και με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στο Υπουργείο, ότι το ζήτημα των τιμών προφανώς έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Είχε γίνει πολλή συζήτηση προεκλογικά για την παρέμβαση την οποία έκανα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που πωλούν σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες καταναλωτές.
Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές. Και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο«.
Ποια είναι τα μέτρα κατά της ακρίβειας
Όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις που έκαναν σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκους
μέχρι τέλος του έτους θα παραταθούν τα μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- τη διατήρηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021,
- τη διατήρηση του πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος,
- το μέτρο της απαγόρευσης για 3 μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις.
Για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ»
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ» στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί προτάσσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
«Να αναφέρω κι εγώ, ενδεικτικά, τον εξορθολογισμό που κάνουμε στα βιομηχανικά μας πάρκα, καθώς θεωρούμε δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει βιομηχανία χωρίς οργανωμένους χώρους υποδοχής τέτοιων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Και βέβαια, μία ξεχωριστή αναφορά στα θέματα τα οποία αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία, ένα διακριτό χαρτοφυλάκιο με νέα Υφυπουργό. Κι εκεί συζητάμε για μια σειρά από δράσεις που έχουν σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ευρωπαϊκοί πόροι. Το λέω γιατί είμαστε πάλι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Δεν καταφέραμε ίσως να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η Ευρώπη τελικά είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας, αλλά όλοι οι πόροι οι οποίοι διοχετεύονται στην έρευνα και την καινοτομία είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Προγράμματα όπως το “Ερευνώ – Καινοτομώ” είναι σημαντικά προγράμματα, τα οποία συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας » είπε ο κ. Θεοδωρικάκος