Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το πόρισμα της Εξεταστικής – Τι είπαν Πλεύρης, Παππάς και Καραθανασόπουλος


Πλεύρης: «Στο πόρισμά μας λέμε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια που να οδηγεί σε ποινική συμπεριφορά»

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την εξεταστική επιτροπή και το πόρισμα.

«Οι εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν στην τραγωδία τη Τεμπών ερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη μέσα σε έναν χρόνο βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Με την αλλαγή του ποινικού κώδικα μπορούμε να μιλάμε για δικαστήριο εντός του έτους. στο κομμάτι της εξεταστικής, που ήταν πρόταση του ΚΚΕ, εκεί δεν ελέγχονται ποινικές ευθύνες αλλά πολιτικές. Εμείς καταλήξαμε με το πόρισμα μας σε μια σειρά από παθογένειες που υπήρξαν. Στο κομμάτι των πολιτικών ευθυνών καταλήξαμε και σε πολιτικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης που την έχει αναλάβει και ο ίδιος υπουργός που παραιτήθηκε. Στο πόρισμά μας λέμε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια που να οδηγεί σε ποινική συμπεριφορά. Τα άλλα κόμματα καταλογίζουν ως ποινική ευθύνη στον κ. Καραμανλή ότι αν είχε ολοκληρώσει την 717 θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα. Εμείς απαντάμε πως ο κ. Καραμανλής έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ολοκληρωθεί η 717», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Πλεύρης: «Η ευρωπαία εισαγγελέας κατηγορεί τον κ Καραμανλή για το ακριβώς αντίθετο, ότι έπρεπε να κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη. Αν γινόταν έκπτωτη δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Συνεπώς επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει συνάφεια. Το 2014 υπεγράφη η σύμβαση, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016, το 2015-2019 δεν έγινε ολοκλήρωση αλλά σπάσιμο δυο τμημάτων της συμβάσης και δόθηκαν παρατάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καραμανλής έδωσε την τελική παράταση η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023. Δεν είναι εξόφθαλμες οι οικονομικές ατασθαλίες. Η ευρωπαία εισαγγελέας είπε πως η εταιρεία έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτη για να μην ολοκληρωθεί. Ο κ. Καραμανλής έδωσε παράταση για να ολοκληρωθεί η σύμβαση και η ευρωπαία εισαγγελέας έλεγε ότι δεν έπρεπε να δοθεί παράταση και να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία».

«Οι γονείς των θυμάτων έχουν το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν αυτό που κρίνουν καλύτεροι εκείνοι. Εμείς είμαστε εδώ να απαντήσουμε. Οι γονείς θέλουν να βρεθεί η αλήθεια. Όλα τα κόμματα χθες επικαλέστηκαν το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη. Τας συμπεράσματα είναι απλά: Κακώς κόπηκε από την 10ετία του ’90 ο ΟΣΕ σε πολλά κομμάτια. Τα προβλήματα που οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση της 717, το γεγονός ότι υπήρξε υποστελέχωση στον ΟΣΕ και ότι δεν τηρήθηκε και παραβιάστηκε 7 φορές ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας ο οποίος αν είχε τηρηθεί το μοιραίο βράδυ δεν θα είχε γίνει το δυστύχημα», συμπλήρωσε.

Παππάς: «Ο Καραμανλής δεν παραιτήθηκε από τίποτα παρά μόνο από τη βάσανο να τον ρωτούν αν έχει ή όχι την ευθύνη»

Ο κ. Παππάς τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Για να συγκροτηθεί προανακριτική πρέπει να βγει από την πλειοψηφία. Χθες ήταν συγκάλυψη, ντροπή και ύβρις. Και ύβρις ήταν η απουσία του Μητσοτάκη και του Καραμανλή από την Βουλή. Ο Καραμανλής δεν παραιτήθηκε από τίποτα παρά μόνο από τη βάσανο να τον ρωτάτε εσείς αν έχει ή όχι την ευθύνη. Η ΝΔ λέει ότι αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση που έπρεπε να υπήρχε και την έφτιαξε ο Γεραπετρίτης 2 μήνες μετά, θα μπορούσε ο σταθμάρχης που τον έβαλαν εκεί με ρουσφέτι αλλάζοντας τα όρια ηλικίας, να αποτρέψει το δυστύχημα. Και αυτό λένε ότι δεν έχει αιτιώδη σχέση με το δυστύχημα. Στο πόρισμα μας υπάρχουν οι παραλείψεις: πρώτον, δεν υπήρχε  το κέντρο πρωτοβάθμιου ελέγχου στον ΟΣΕ, δεν υπήρχε η τηλεδιοίκηση της Λάρισας, και τοποθετήθηκε όπως τοποθετήθηκε ο σταθμάρχης. Επί του πολιτικού, η ΝΔ δεν πάει καλά ούτε έξω ούτε στην Ελλάδα. Οι υπογραφές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης και μόνο αν ο  Καραμανλής είχε την στοιχειώδη ευθιξία να πάει στη δικαιοσύνη. Το ευρωκοινοβούλιο λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου και η Κομισιόν λέει ότι θα εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της  για να δει τι έγινε με την σύμβαση. Το θέμα δεν κλείνει και θα το βρίσκει μπροστά της ΝΔ», υπογράμμισε.

Για την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελίας για την αλλαγή του άρθρο 86 στο σύνταγμα για την βουλευτική ασυλία, ο κ. Παππάς τόνισε πως, «θυμήθηκα ότι είχε έρθει και η επιτροπή η PEGA και δεν την δέχθηκαν από την κυβέρνηση».

Καραθανασόπουλος: «Το 95% των τρένων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν τηρεί τις σύγχρονες προδιάγραφες ασφάλειας και πυρασφάλειας»

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα και στην σύσταση εξεταστικής και όχι προανακριτικής επιτροπής.

«Το ότι συζητάμε το ίδιο ζήτημα 4 μήνες και παραμένει στην επικαιρότητα, είναι γιατί υπήρξε εξεταστική επιτροπή διαφορετικά θα είχε θαφτεί. Η πρότασή μας ήταν για εξεταστική αλλά ψηφίσαμε και τις προανακριτικές. Βγήκαν σημαντικά και σοβαρά συμπεράσματα που φώτισαν αιτίες και υπευθύνους, και επιβεβαίωσαν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δεν ήταν στιγμιαίο περιστατικό. Από το 2010 με τον νόμο Ρέππα που διασπώνται οι εταιρείες μεταξύ τους και μειώνεται 50 % το προσωπικό από τότε ξεκίνησε το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Υπάρχουν συμβάσεις από το 2007 που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να μας απαντήσουν οι τιμητές της ΕΕ, γιατί επιτρέπει η ΕΕ να κυκλοφορούν τρένα στο δίκτυο που δεν τηρούν τις προδιάγραφες. Το 95% των τρένων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν τηρεί τις σύγχρονες προδιάγραφες ασφαλείας και πυρασφάλειας. Αυτό βγήκε μέσα από την επιτροπή. Γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή αδειοδοτεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Δεν υπήρχε φωτοσήμανση όλα αυτά τα χρόνιας, ούτε τηλεδιοίκηση. Αυτό είναι στον ίδιο άξονα και η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών  είναι συνέπεια όλων των κυβερνήσεων και βεβαίως η έκθεση σε θανατηφόρο κίνδυνο», σημείωσε.

Και συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος: «Επί αυτού καταθέσαμε για δυο συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις. Οι υπουργοί αυτοί συνέβαλαν σε όλη αυτή ην τραγωδία. Ήταν μία συνεχόμενη διαδικασία. Καταθέσαμε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς. Το ότι δεν διώκεται σήμερα ο κ. Καραμανλής είναι ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί διατήρησαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η υποδομή είναι κρατική ευθύνη, άρα έχουν ευθύνη οι υπουργοί όταν δεν υπάρχει υποδομή. Δεν ήλεγξε κανείς τι μεταφέρουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες».

«Παππάς: Ο Τριαντόπουλος έχει πάρει εντολή να συγκαλύψει – Ο Αγοραστός να βγει να πει ολόκληρη την αλήθεια»

Ποια είναι η ευθύνη του κ. Καραμανλή;

«Στον κ. Καραμανλή υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη όταν αυτό το δυστύχημα γίνεται επί των ημερών του. Αξιολογούμε την συμπεριφορά του. και περί αυτής της συμπεριφοράς είδαμε ότι ο εν λόγω υπουργός προσπάθησε να ολοκληρώσει την 717», προσέθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Οι μηχανοδηγοί δούλευαν γνωρίζοντας τον κίνδυνο και το είχαν αναφέρει δια του  συνδικαλιστικού τους οργάνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και βέβαια είχαν την υποχρέωση την κάθε εντολή του σταθμάρχη να την θεωρούν άρτια. Υπάρχει βίντεο από την νύχτα του δυστυχήματος ότι είναι ανάποδα τα κλειδιά στον σταθμό της Λάρισας. Υπάρχει ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε κάτι παράνομο. Ακόμα και αν επικεντρώσουμε την συζήτηση στην 717 κινδυνεύουμε να μην βάλουμε το δάκτυλο στην πληγή του δυστυχήματος. Η τηλεδιοίκηση έδειχνε όλα τα σημεία μέχρι και τους Νέους Πόρους δηλαδή και το σημείο του δυστυχήματος. Τι δεν έβλεπε ο «ακατάλληλος», «υπερήλικας» σταθμάρχης; Το σημείο του δυστυχήματος. Γιατί δεν το έβλεπε; γιατί ο κ. Καραμανλής δεν έκανε 4 χρόνια αυτό που ολοκλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε 3 μήνες, δηλαδή όλη την τηλεδιοίκηση. Πιστεύω ότι ο Τριαντόπουλος έχει πάρει εντολή να συγκαλύψει. Θέλω να απευθυνθώ στον Κώστα Αγοραστό και να του πω να πει ολόκληρη τη αλήθεια», σχολίασε ο κ. Παππάς χαρακτηριστικά.



Πηγή