Στα χέρια της Δικαιοσύνης η απόδοση πολιτικών ευθύνών για τα Τέμπη – «Η ΝΔ καταψήφισε την σύσταση προανακριτικής», λέει η αντιπολίτευση
Αραμπατζή: «Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες σε όποιον ευθύνεται και σε όποιον βαθμό»
Η κ. Αραμπατζή μίλησε για το γεγονός ότι δεν συστήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το δυστύχημα για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για το ότι περιορίστηκε η υπόθεση στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
«Θα ήθελα να πω πως η συμπλήρωση του ενός χρόνου από αυτό τραγικό δυστύχημα ότι μας στοίχειωσαν όλους. Η αγανάκτηση, η οργή, ο θυμός, όλων των γονέων το μόνο που μπορεί να τα αναπαύσει είναι η βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες σε όποιον ευθύνεται και σε όποιον βαθμό ευθύνεται. Η Βουλή έχει έναν τρόπο που λειτουργεί. Συστήνεται η προανακριτική επιτροπή, η οποία αν πέσει πάνω σε αποχρώσες ενδείξεις ευθύνης προς πολιτικά πρόσωπα είναι ανοιχτή. Η εξεταστική δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική. Την ίδια στιγμή μπορεί η εξεταστική να μετατραπεί σε προανακριτική. Ο φυσικός χώρος που θα αποδι8εθί η δικαιοσύνη θα γίνει και γίνεται ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε αρχικά
Συμφωνεί στην άρση της βουλευτικής ασυλίας;
Όπως ανέφερε, «κάθε μέρα, για τους συγγενείς των θυμάτων μετράει διαφορετικά. Όλοι μπορούμε να παραδεχθούμε ότι η Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση κινείται σχετικά γρήγορα. Κανένας δεν αποκλείει ότι αν υπάρξει παραγγελία του εισαγγελέα για ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, αυτές φυσικά θα αποδοθούν. Δεν θα μπει κανένας εμπόδιο σε αυτό. Όταν έρχεται αίτηση άρσεως ασυλίας βουλευτή ακολουθείται η διαδικασία. Κανείς δεν έχει ασυλία αν ο εισαγγελέας ή ο δικαστής κρίνουν ότι πέφτουν πάνω σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Φαραντούρης: «Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα για προανακριτική επιτροπή»
Ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα.
«Είναι και σήμερα ημέρα πένθους. Θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Εμείς την ονομάζουμε έγκλημα. Αν όλοι είχαν τη διάθεση θα είχαν βάλει πλάτη για να προχωρήσουμε κάποιες διαδικασίες. Πχ να είχαμε μια προανακριτική επιτροπή γιατί έτσι θα επισπεύδονταν οι διαδικασίες για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, όταν ευθύνονται πολιτικά πρόσωπα – και εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα – χρειάζεται και η σύμπραξη της Βουλής. Δεύτερον, μου κάνει εντύπωση πώς όλοι μιλούν για πλήρη διαλεύκανση όταν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, όταν ζητήθηκε από οικογένειες των θυμάτων να εξεταστούν τεχνικοί εμπειρογνώμονες ως μάρτυρες, αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Υπάρχει γαϊτανάκι παραλείψεων και ολιγωριών. Αυτό έχει περάσει ως προσπάθεια να κλείσει γρήγορα το θέμα», υπογράμμισε με την σειρά του.
Είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να πράξει τα δέοντα αν το θέμα φτάσει στην εποχή διακυβέρνησής του;
Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, «ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως θέλει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του για να εξεταστεί το ζήτημα. Είναι προφανές ότι από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ αυτού».
Χριστοδουλάκης: «Ο ευρωπαίος εισαγγελέας συνέδεε την σύμβαση 717 με τις πολιτικές ευθύνες και η ΝΔ απέρριψε το πόρισμα και καταψήφισε»
Ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε για τις ευθύνες στο δυστύχημα των Τεμπών αλλά και στην ολιγωρία για την απόδοση Δικαιοσύνης.
«Στο πολιτικό σκέλος, από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία της πολιτικής διαχείρισης από πλευράς κυβέρνησης, το πρώτο που ακούσαμε είναι ότι το ανθρώπινο λάθος έφταιγε για όλα. Φυσικά κι έφταιγε αλλά δεν επαρκούσε για να δικαιολογηθεί ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Δεύτερον, το «βολικό» αφήγημα περί διαχρονικότητας των ευθυνών για να κρύψουμε τα λάθη τα δικά «μας». μετά μεσολάβησε το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα που είναι πολύ συγκεκριμένο. Το πόρισμα μιλάει για δυο πρώην υπουργούς τον κ. Σπίρτζη για την διερεύνηση περί απιστίας, και τον κ. Καραμανλή για τη διερεύνηση για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Επί αυτού του ζητήματος ζητήσαμε να γίνει προανακριτική επιτροπή και όχι εξεταστική. Η ΝΔ καταψήφισε την προανακριτική. Πήγαν σε εξεταστική που έκλεισε τις διαδικασίες της την προηγουμένη βδομάδα πριν καν φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, που ήρθες αυτή τη βδομάδα, δεν εκλήθησαν σημαντικοί μάρτυρες, πχ ο κ. Κατσιούλης, και ο κ. Γενιδούνιας που είχαν θέσει ζητήματα ασφάλειας», σημείωσε.
Και προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης: «Είχαμε επίσης μια συντεταγμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποσυνθέσει το δυστύχημα από την σύμβαση 717, που είναι προφανές. Σύμφωνα με τα όσα λένε, πως αν είχε προχωρήσει, τότε μπορεί να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα. Μένουν αναπάντητα ερωτήματα: μαζί με τους 57 συνανθρώπους μας μετά ως δια μαγείας χάθηκαν και 3 βαγόνια. Που πήγαν; Και μετά πάλι χάθηκαν κρίσιμα στοιχεία με το πολιτειακό μπάζωμα το οποίο ακόμα αναζητά ηθικούς αυτουργούς και το ποιός έδωσε την εντολή. Το πόρισμα του ευρωπαϊκού εισαγγελέα συνδέει ευθέως την σύμβαση 717 και στις ευθύνες για το δυστύχημα. Τα συνδέει. Σε αυτή τη βάση καταθέσαμε αίτημα για προανακριτική».
«Η παραγγελία της ευρωπαίας εισαγγελέως αφορά στην διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και την πλημμελή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε ό,τι αφορά στην 717. Είναι καθαρά δημοσιονομική συζήτηση», ανέφερε η κ. Αραμπατζή.