Στα σκαριά 2ο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, ειδικά για επιχειρήσεις
Με δεδομένη την παράταση της πανδημίας και τη διεύρυνση των οικονομικών επιπτώσεων που προξενεί, έντονο ενδιαφέρον εκφράζεται πλέον από τις επιχειρήσεις για την επιδότηση των δόσεων των δανείων προκειμένου να μην χάσουν την περιουσία τους, καθώς ο νέος πτωχευτικός κώδικας που «έρχεται» την Άνοιξη θα δεσμεύει το σύνολο της περιουσίας των δανειοληπτών για να μπορούν να απαλλαγούν από τα χρέη.
Την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση ρευστότητας φαίνεται να αναγνωρίζει πλέον και η κυβέρνηση η οποία προκειμένου να αποφύγει ένα μαζικό κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεων και κατά συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, φέρεται να σχεδιάζει νέο πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» το οποίο θα αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τον covid-19 και οι οποίες δεν έχουν επωφεληθεί από άλλα κρατικά προγράμματα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή την Άνοιξη με πόρους από το ΕΣΠΑ.
Πρόγραμμα Γέφυρα για τους επιχειρηματίες με εισοδηματικά κριτήρια
Όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς καθώς όπως τόνισε η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα» τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.» Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».
Με το σταγονόμετρο η βοήθεια των τραπεζών
Την ίδια ώρα τα νέα δάνεια που χορήγησε το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία τον μήνα Νοέμβριο σύμφωνα με την ΤτΕ υπολογίζονται σε 230 εκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά υπολογίζονται έως τώρα στα 4 δις ευρώ.
Το ποσό αυτό κρίνεται ως χαμηλό, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι τράπεζες έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο ρευστότητα η οποία υπερβαίνει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία σημειώνεται πως είναι με αρνητικό επιτόκιο.
Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας πηγαίνει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών παρά στην στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα εκτιμώντας ότι μέχρι και το Νοέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20.753 εκατομμύρια ευρώ, επιδιώκουν βασικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παγωμένες δόσεις ώστε να αποφύγουν νέες ζημιές.