Στα ύψη το δημόσιο χρέος, παρά τα Greek Statistics! (πίνακας)
Σημαντική αύξηση παρουσίασε το συνολικό χρέος της χώρας το 2020, αφήνοντας μια αρνητική παρακαταθήκη για το 2021, καθώς αναμένεται νέα αύξησή του με βασικό τροφοδότη τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 374.006 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3.206 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που έθεσε το ΥΠΟΙΚ, μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο.
Επίσης, σε σχέση με το 2019, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 17.991 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το χρέος ήταν 356.015 τον Δεκέμβριο του 2019 και σε ένα δωδεκάμηνο, τον Δεκέμβριο του 2020, εκτινάχθηκε στα 374.006 εκατ. ευρώ.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 222% του ΑΕΠ. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο, σε σχέση, με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, για διαμόρφωσή του στο 228% του ΑΕΠ το 2020.
Η βελτίωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ οφείλεται στη χαμηλότερη ύφεση που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, αλλά τα στοιχεία παραπέμπουν στα γνωστά από το παρελθόν Greek Statistics.
Η αιτία της αύξησης του χρέους το 2020 ήταν τα ελλείμματα που δημιούργησε στον προϋπολογισμό ο αυξημένος δανεισμός προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της πανδημίας, ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέρρευσαν.
Η αύξηση του χρέους θα ήταν ταχύτερη εάν, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούσε κεφάλαια από το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο από τα 38 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί πλέον, κάτω από τα 30 δισ. ευρώ και είναι άγνωστο που βρίσκονται καθώς δεν δίνονται στοιχεία. Για το 2021, εκτός από τον νέο δανεισμό κατά 12 – 14 δισ. ευρώ, θα αντληθούν και 9,2 δισ. ευρώ, από το απόθεμα ασφαλείας.
Από το σύνολο του χρέους, 374 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 248,3 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές ανέρχονται σε 66,88 δισ. ευρώ.
Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης
Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:
- Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.
- Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 31 δισ. ευρώ, οπότε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 343 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2020.