Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 20% σε βάθος τριετίας

Την επιστροφή του ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταδιακά από το 2021, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 20% και από το 13% στο 10% για τον χαμηλό συντελεστή μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση υπολογίζει το τουριστικό πακέτο συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης να έχει συντελεστή 10%, κάτι που υπολογίζεται να κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2005 όπου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 18% στο 19% έχουν γίνει δεκάδες προσαρμογές και μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή και αντίστροφα.

Η μείωση του ΦΠΑ βρισκόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία στόχευσε στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Πλέον, εξετάζει την περαιτέρω μείωση στο 20% και στο 10% όπως προαναφέρθηκε και εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα συνοδευτεί από την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κανονιστικών αποφάσεων και κινήτρων για τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας θα υποχρεωθεί να διαθέτει μηχάνημα POS, ενώ ταυτόχρονα μέτρα τα οποία «πάγωσαν» εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης θα ξαναβγούν από το συρτάρι όπως των κινήτρων (λοταρία κ.λπ.).

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εφαρμόζει ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου για τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σε επαγγελματικούς τομείς με μεγάλο χάσμα ΦΠΑ και εισοδήματος για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.  Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το έλλειμμα ΦΠΑ από 4,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 έφθασε το 2017 στα 7,4 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της φοροδιαφυγής συνεπεία των υψηλών συντελεστών που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Το έλλειμμα ΦΠΑ είναι η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων κατάφεραν να «χτυπήσουν» κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Επί της ουσίας οι ιταλικές αρχές με το σύστημα αυτό εμπόδισαν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που εμφανίζεται ύποπτος ΑΦΜ, θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ. Αμέσως μετά, θα ξεκινάει ο φυσικός έλεγχος για τη διαπίστωση ή μη παράνομων πράξεων. Και δεν είναι μόνο αυτά που μπορεί να επιτευχθούν με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Συγκεκριμένα, εκτός από τον έλεγχο των ύποπτων ΑΦΜ, θα επιτραπεί στη φορολογική διοίκηση η ανάλυση των δαπανών ανά κλάδο. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο διαπιστωθεί ότι κάποιος ξεπερνάει τον μέσον όρο των δαπανών ή μιας συγκεκριμένης δαπάνης, θα δίνεται εντολή για έλεγχο. 

«Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης για τη μείωση των φόρων

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα απορροφήσει η χώρα θα αποτελούν το «κλειδί» για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει να αρχίσουν να εισρέουν τα κεφάλαια τους πρώτους μήνες του 2021. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

1. Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή, εναλλακτικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

2. Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

3. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις.

kathimerini.gr