Σταφύλι: Το φρούτο του καλοκαιριού με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Οι ειδικοί της υγιεινής διατροφής έχουν χαρακτηρίσει το σταφύλι ως τον «βασιλιά» των φρούτων, και αν παρατηρήσουμε το διατροφικό του προφίλ, θα συμφωνήσουμε σίγουρα μαζί τους.

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού ή αλλιώς του κλήματος και επίσης είναι αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Από το σταφύλι παράγονται το κρασί, ο μούστος, οι σταφίδες και το ξύδι.

Στην πραγματικότητα, ο ζουμερός καρπός που ευδοκιμεί στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις αρχές φθινοπώρου, εισήχθη στη ζωή μας από πολύ νωρίς, καθώς οι πρώτες αναφορές χρονολογούνται ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

Η ξεχωριστή γεύση του, σε συνδυασμό με τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες και την υψηλή διατροφική αξία, το κατέστησαν ως ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως.

Εάν λοιπόν θέλουμε να βελτιώσουμε την διατροφή μας χωρίς να στερηθούμε τη νοστιμιά δεν έχουμε παρά να εντάξουμε άμεσα στη δίαιτα μας το σταφύλι.

Διατροφική αξία

Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος, το σταφύλι περιέχει στη σύνθεσή του μεγάλο αριθμό φυτοθρεπτικών συστατικών τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού.

Αναλυτικότερα, ένα φλιτζάνι φρέσκο σταφύλι περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 gr

Πρωτεΐνες: 1,1 gr

Λιπαρά οξέα: 0,2 gr

Φυτικές ίνες: 1,4 gr

Βιταμίνη Β2: 0,1 mg (6%)*

Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (6%)*

Βιταμίνη Κ: 22 μg (28%)*

Βιταμίνη C: 16,3 mg (27%)*

Χαλκό: 0,2 mg (10%)*

Κάλιο: 288 mg (8%)*

Μαγγάνιο: 0,1 mg (5%)*

Επιπροσθέτως, το σταφύλι περιέχει στιλβένια (ρεσβερατρόλη, πτεροστιλβένη), φλαβονοειδή (φλαβανόλες, κατεχίνες, επικικατεχίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, κουερσετίνη, καμφερόλη κ.α.), φαινολικά οξέα (καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ, γαλλικό οξύ) και καροτενοειδή (βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη).

Οφέλη

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως ένας τόσο μικροσκοπικός καρπός περιέχει στη σύνθεση του, όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να διατηρήσει υγιή τα σημαντικότερα όργανα του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, μαγγάνιο κ.α.) μειώνει το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρές ασθένειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν στη διατήρηση ενός όμορφου, νεανικού και πάνω από όλα υγιούς δέρματος, καθώς έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ένα πέπλο προστασίας ενάντια στην επιβλαβή δράση παραγόντων συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας κ.α.

Πολύτιμη είναι επίσης και η συμβολή των σταφυλιών στη πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα λοιπόν με αποτελέσματα ερευνών, το νόστιμο φρούτο, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πολυφαινολών, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο έκκρισης της ινσουλίνης. Δράσεις οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην προστασία του οργανισμού από σοβαρές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και στην προστασία του παχέος εντέρου.

Άλλα οφέλη που προσφέρει η τακτική κατανάλωση σταφυλιού περιλαμβάνει την τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος Alzheimer και το Parkinson.

Πηγή