Σταϊκούρας: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή


Και συνέχισε λέγοντας το ότι αυξάνονται οι ” δαπάνες του προϋπολογισμού, εκτιμούμε κατά 2 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει αυτομάτως αύξηση ελλείματος κατά 2 δισ. ευρώ. Διότι μπορεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως έχει φανεί να είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις … ήδη η επίδραση του 2021 στο 2022- η πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και γενικότερα η πορεία της οικονομίας του 2021 να βοηθάει το 2022. Έχουμε συνεπώς τις δυνατότητες και τα ταμειακά διαθέσιμα να ενισχύσουμε περαιτέρω τον προϋπολογισμό προκειμένου να υλοποιήσουμε μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει ή να είμαστε έτοιμοι μέσα από ένα νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον. Μη με ρωτήσετε ποιες είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις γιατί αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε επεξεργαστεί, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις”.

” Ο κουμπαράς είναι 40 δισ. ευρώ, ουσιαστικά «ακουμπάμε» από αυτά τα 40 δισ. ευρώ γιατί παίρνουμε χρήματα από τον κουμπαρά προκειμένου να κάνουμε δαπάνες. Άρα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο και χρησιμοποιούμε από αυτούς τους πόρους για να αυξήσουμε δαπάνες” συμπλήρωσε.

Γιατί δεν δίνονται 10 δισ. ευρώ ή 15 δισ. ευρώ όπως λέει η ΣΥΡΙΖΑ ή και παραπάνω χρήματα

Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί δεν δίνονται 10 δισ. ευρώ ή 15 δισ. ευρώ όπως λέει η ΣΥΡΙΖΑ ή και παραπάνω χρήματα.” Υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σοβαρότητα διότι όταν κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ποια είναι η ένταση και η έκταση του προβλήματος στο μέλλον δεν μπορείς εμπροστοβαρώς να βάλεις όλους τους πόρους που έχεις στο ταμείο της χώρας. Δεν το κάναμε ούτε στην υγειονομική κρίση και σοφά δεν το κάναμε. Σε αυτούς που βιάστηκαν να μας εγκαλούν την Άνοιξη του ’20: δώστε τα όλα μπροστά απεδείχθη γιατί έπρεπε να κρατήσουμε πολλά πολεμοφόδια και για το μέλλον. Κρατήσαμε όρθια και την οικονομία και την κοινωνία και την ανεργία μειώσαμε και λουκέτα αποφύγαμε”, απάντησε.

” Κατ’ αντιστοιχία τώρα το πρώτο επιχείρημα είναι ότι δεν μπορείς να ρίξεις 9-10 δισ. ευρώ μπροστά όταν δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει αυτό το πρόβλημα”, πρόσθεσε .

” Δεύτερη παρατήρηση, εάν ρίχναμε 9-10 δι.σ ευρώ αυτομάτως οι αγορές θα αντιμετώπιζαν με πολύ διαφορετικό μάτι τη χώρα άρα θα αύξαναν τα επιτόκια. Μέχρι την προηγούμενη Τρίτη όταν είχαμε την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin η εκτίμηση που υπήρχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι 0,4% του ΑΕΠ αυτό μεταφράζεται στην Ελλάδα ότι αν ακολουθούσαμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο τα μέτρα θα ήταν γύρω στα 700 εκ. Έχουμε ήδη δαπανήσει ή έχουμε ανακοινώσει ότι θα δαπανήσουμε 1,2 δισ, είμαστε ήδη πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Καταλαβαίνετε ότι τα 9 και τα 10 θα σήμαιναν αυτομάτως εκτόξευση των επιτοκίων και των σπρέντς στη χώρα, σε μια χώρα που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, άρα θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πριν από μια δεκαετία. Είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαταράξουμε τη σταθερότητα της οικονομίας ούτε να επιβαρύνουμε τους Έλληνες φορολογούμενους και τις επόμενες γενιές”, σημείωσε.



Πηγή