Σταϊκούρας: Πιθανόν επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας για ύφεση έως 8%

«Από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%. Ωστόσο η εικόνα θα είναι πιο σαφής με την ανακοίνωση των στοιχείων για το β’ τρίμηνο του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

Ο κ. Σταικούρας παρατήρησε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο όπως επίσης και η επίδραση που θα έχουν τα τοπικά lockdown στην οικονομική δραστηριότητα.

«Εκπλήξεις αρνητικές σε σχέση με τα σενάρια που κάναμε τους προηγούμενους μήνες δεν έχουμε δει ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και αυτό μην θεωρηθεί ότι θριαμβολογώ. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που τρέχει με σημαντικό έλλειμμα και υστέρηση εσόδων αλλά όχι για κατάρρευση» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Στην ερώτηση αν ελοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας περιόδου λιτότητας μετά το τέλος της πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι εύλογο το ερώτημα αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

Ο κ. Σταικούρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πορεία του χρέους δεν δημιουργεί ανησυχία καθώς το όπως σημείωσε σε σχέση με άλλες χώρες, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικό, έχει χαμηλό κόστος, περίοδο χάριτος και χαμηλές ετήσιες δανειοδοτικές ανάγκες…

Σε ότι αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν αντιμετωπιστεί η πανδημία του επόμενους μήνες είναι προφανές πως από το 2021 όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπαίνουν σε μια κατάσταση ελέγχου των προϋπολογισμών τους. «Εκτιμώ ότι τουλάχιστον για το 2021 δεν θα επανέλθουμε στην αναγκαιότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και υλοποίησης συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων» είπε και τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup της μεθεπόμενης εβδομάδας.

«Άλλο η δημοσιονομική προσαρμογή και άλλο η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν προσωρινό χαρακτήρα…»

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ και νέα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και έληγαν στο τέλος του έτους ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πάνε τον Απρίλιο του 2021. Πρόσθετες ανακοινώσεις θα γίνουν και για τα ενοίκια… Έχουμε καταλήξει στο πλέγμα των μέτρων με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας»

Σε ότι αφορά την συνδρομή του κράτους για την αντιμετώπιση της κρίσης ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 34 δις ευρώ. Μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικών μηχανισμών έχουμε διαθέσει 15 – 16 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία» σημείωσε.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται από Φεβρουάριο 2019. Εμείς με το πρόγραμμα «Γεφυρα» συγκεντρώσαμε 45.000 αιτήσεις για επιδότηση της δόσης τα δανείου» έναντι 6.000 που είχαν κατατεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του

Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμων με ότι σημαίνει αυτό. «Η υπεύθυνη χρήση των πόρων μας επιτρέπει να ασκήσουμε εθνικά ωφέλιμες πολιτικές. Σας θυμίζω ότι κάποιοι άλλοι έλεγαν όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού «δώστε τα τώρα όλα» σημείωσε ο Χρήστος Σταικούρας.

Πηγή