Σταϊκούρας στο Economist: Οι προτεραιότητες στο Σχέδιο Ανάλαμψης – 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021


Την εκτίμηση για απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%, ανέφερε ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στο συνέδριο του Economist, μιλώντας για προκαταβολή  10% κάτι που ισοδυναμεί με πόρους αξίας άνω του 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Περιγράφοντας τους 4 Πυλώνες του Σχεδίου ανάκαμψης, ο υπουργός εξήγησε πως «συζητούμε την πρότασή μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και να απορροφήσουμε σημαντικό μέρος των χρημάτων το 2021».

«Κάποια από τα σχέδια είναι ήδη ώριμα», όπως επισήμανε. Μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα τις δράσεις για την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, τη ψηφιοποιηση, σχέδια τα οποία, όπως είπε, είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι, όπως επισήμανε, το πώς θα κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας δίνοντας έμφαση στις ΣΔΙΤ και σε άλλα εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της μόχλευσης.

Έχουμε ήδη καταθέσει, όπως επισήμανε, ένα «ρεαλιστικό σχέδιο» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά. «Βρισκόμαστε σε μία φάση συνεργασίας με την Επιτροπή ούτως ώστε να διαμορφώσουμε την τελική εκδοχή του», ανέφερε. Εκτιμώντας πως η τελική του μορφή θα είναι έτοιμη το προσεχές 2μηνο.

Θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψουμε, είπε, αλλά και να έχουμε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. «Είναι μία ευκαιρία την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αδράξουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας» επισήμανε ο υπουργός ο οποίος τόνισε επίσης την  ανάγκη να γίνει η μέγιστη χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που τροφοδοτεί το ελληνικό σχέδιο των 32 δις ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ περιγράφοντας τις παρεμβάσεις επενδύσεων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου που είναι οι εξής:

1.Πράσινη ανάπτυξη με παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και τη διασύνδεση των νησιών.

2. Ψηφιακές παρεμβάσεις με έμφαση στην 5G τεχνολογία.

3. Παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της υγείας, μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, αλλά και την έρευνα και Τεχνολογία.

4. Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ όλοι αυτοί οι άξονες συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές.



Πηγή